Imprimare

Supravietuitorii accidentului aviatic din Apuseni, cetateni de onoare ai comunei Horea

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Trei dintre supravietuitorii accidentului aviatic din 20 ianuarie - medicii Sorin Ianceu si Radu Zamfir si copilotul Razvan Petrescu - au primit duminica, 17 august, in Matisesti - Horea, judetul Alba, in cadrul Targului Lemnarului, titlul de cetatean de onoare al acestei comune, conform Agerpres.

La ceremonie au asistat peste doua sute de persoane, printre care si politicieni.

"Pentru felul de a va jertfi dandu-i vietii o noua sansa de supravietuire" si "Pentru felul in care ati facut din viata o lumina asupra vietuirii" se putea citi pe diplomele acordate de catre autoritatile locale celor trei supravietuitori, care au revenit la Horea insotiti de familii.

Acelasi titlu a fost acordat si celorlati doi supravietuitori - Valentin Calu si Catalin Pivniceru, care nu au putut fi prezenti duminica la Horea, fiind plecati, potrivit secretarului comunei Horea, Corneliu Olar, in strainatate.

Autoritatile locale au conferit titlul de cetatean de onoare post mortem pilotului Adrian Iovan si Aureliei Ion,diplomele urmand sa fie inmanate de catre autoritatile locale rudelor acestora.

Titlul de cetatean de onoare al comunei Horea a fost acordat, de asemenea, primilor trei salvatori ajunsi la locul accidentului: Argentin Todea, Gheorghe Giurgiu si Gheorghe Trif.

Doctorul Zamfir, care l-a imbratisat pe Argentin Todea, luandu-se in brate reciproc, si-a adus aminte ce "moment de bucurie" a fost atunci cand i-a vazut, in noaptea accidentului, pe salvatori. "Sunt niste momente greu de descris. Ce s-a intamplat aici (pe Varful Petreasa, locul unde a cazut avionul - n.r.) o spun si copacii astia care sunt retezati", a afirmat Radu Zamfir.

Alaturi de supravietuitori si salvatori, cele peste o suta de persoane, printre care multi tineri veniti din judetul Neamt, prezente sambata pe Dambul Bumbului au asistat la o slujba de pomenire a celor doua victime oficiata de catre un preot din Horea.

Doua persoane au decedat si cinci a fost ranite dupa ce aeronava in care se aflau, de tip BN 2, a cazut, in 20 ianuarie, intr-o zona impadurita din Apuseni, in zona Varfului Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine. Cele sapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului si cinci persoane din echipa medicala, se deplasau la Oradea pentru o operatie de prelevare de organe pentru transplant.

Cauza mortii pilotului Adrian Iovan a fost soc traumatic si soc hipotermic, consecinta a unui politraumatism si expunerea la temperaturi scazute. Sublocotenentul Aurelia Ion, in varsta de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scazute si tulburari de dinamica respiratorie, consecinta unui traumatism cervico-toracic.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Supravietuitorii-accidentului-aviatic-din-Apuseni_-cetateni-de-onoare-ai-comunei-Horea_20128/

lauff lautf laurf