Medicii si infirmierele se sacrifica in Sierra Leone pentru a opri extinderea Ebola
Depus intr-un sicriu dezinfectat amplasat in remorca unui camion, alaturi de alte doua cadavre aflate in saci, medicul Modupeh Cole este inmormantat fara flori sau coroane, departe de familie, relateaza AFP, care prezinta, intr-un reportaj, sacrificiul medicilor si infirmierilor in lupta cu Ebola.
Medicul, specialist renumit la spitalul Connaught din Freetown, capitala Sierra Leone, a murit in mai putin de doua saptamani dupa expunerea la virusul Ebola, scrie Mediafax.
El a examinat un pacient care, potrivit colegilor sai, era primul caz de Ebola in spitalul vechi de 102 ani din capitala Sierra Leone, fara sa aiba in acel moment nicio idee in legatura cu pericolul la care se expune.
La putin timp dupa consultatie, medicul a inceput sa acuze febra si dureri puternice de cap. In absenta unor institutii medicale specializate in capitala Sierra Leone, el a fost transferat intr-un centru de tratare a Ebola al organizatiei internationale "Medici fara Frontiere" din Kailahun, in estul tarii, unde au fost inregistrate cele mai multe cazuri de Ebola, dar a murit in cateva zile.
Samuel Patrick Massaquoi, directorul spitalului guvernamental din Kailahun si fost student al medicului Cole, spune ca elementul de surpriza nu i-a lasat acestuia nicio sansa.
Spitalul Connaught primeste "pacienti cu tot felul de boli", explica el. De la inceputul epidemiei de Ebola, "adultii in special isi ascund simptomele, nu spun cu adevarat cum se simt", adauga medicul. "Unii vin in spitalele din tara si spun ca au malarie sau febra tifoida. Acest lucru i s-a intamplat si doctorului Cole", a mai explicat medicul de la spitalul Connaught. Ultimele zile ale unei victime a virsului Ebola pot fi ingrozitoare, cu dureri musculare puternice, varsaturi, diaree si hemoragii abundente, mai spune medicul.
Funeraliile sunt asemenea sfarsitului nemilos: obiectele personale sunt arse, iar inmormantarea are loc de cele mai multe ori doar in prezenta groparilor. "Familiile nu participa la inmormantarea victimelor Ebola, dar pot veni mai tarziu, deoarece pastram lista persoanelor si a locurilor de inmormantare", spune directorul echipei din Ministerul Sanatatii care s-a ocupat de inmormantarea medicului Modupeh Cole.
In plus, ridicarea cadavrelor de la centrul organizatiei Medici fara Frontiere din Kailahun are loc in baza unor reguli stricte, fara ceremonii de comemorare sau de ramas bun, ci doar o "operatiune executata cu o precizie chirurgicala".
Echipa Medici fara Frontiere, purtand un echipament de protectie, a dezinfectat cu atentie sacul mortuar si caruciorul in care urma sa fie pus cadavrul medicului, iar ulterior l-a depus intr-un sicriu dezinfectat, amplasat intr-un camion, care, de asemenea, a fost spalat cu o substanta speciala.
Medicul Modupeh Cole s-a alaturat astfel numerosilor angajati din sectorul sanatatii care au murit in lupta impotriva epidemiei de Ebola. Serviciile de sanatate din Sierra Leone au anuntat, la 14 august, cand a fost inmormantat medicul Modupeh Cole, ca 32 de infirmiere au murit in urma infectarii cu virusul Ebola de la sfarsitul lunii mai, ceea ce inseamna aproape 10% din persoanele decedate in tara din cauza febrei hemoragice.
Seful serviciilor medicale din Sierra Leone, doctorul Brima Kargbo, a vorbit, in Parlament, despre nerecunostinta populatiei. "Exista un sentiment de respingere a existentei Ebola si o ostilitate fata de angajatii din sanatate", a afirmat el.
Saffa Kemoh, membru al echipei din Ministerul Sanatatii care se ocupa cu inmormantarea victimelor epidemiei de Ebola la Kailahun, spune ca prietenii il evita, iar familia l-a renegat. "M-au anuntat ca nu-mi vor mai permite sa intru in casa. M-au dat afara", spune tanarul in varsta de 22 de ani.
Ella Watson-Stryker, in varsta de 34 de ani, organizator in cadrul Medici fara Frontiere, care participa la lupta impotriva Ebola de la anuntarea epidemiei in Guineea, in martie, isi arata revolta fata de aceasta nedreptate. "Aceste persoane au foarte multe probleme cu apropiatii lor. In cazul unui membru al echipei mele, tatal sau a refuzat sa mai vorbeasca cu el. Intr-un alt caz, familia i-a spus ca trebuie sa doarma afara si nu a mai fost primit la masa", a explicat ea. "Cu timpul, oamenii incep sa inteleaga si stigmatizarea se reduce", adauga Saffa Kemoh, care atrage atentia ca "situatia este foarte dificila".
Sursa: Mediafax.ro