Imprimare

Premiera: Pacient in coma, salvat prin trombectomie mecanica, cu ajutorul angiografului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un pacient in varsta de 67 de ani, care a suferit al treilea accident vascular, a fost salvat de neurochirurgi, la Spitalul Judetean Timisoara, printr-o metoda folosita in premiera nationala, numita trombectomie mecanica, ce a permis extragerea cheagului de sange prin artera femurala, folosind o metoda minim invaziva, conform Agerpres.

"Interventia realizata in premiera nationala se numeste trombectomie mecanica si consta in introducerea prin artera ocluzata, pana la nivel cerebral, sub control radiologic folosind angiograful, a unui stent care se extrage in acelasi timp cu trombul ce afecteaza vasul. Procedura dureaza intre doua si patru ore si este salvatoare de viata. Pacientul si-a revenit aproape complet", a declarat medicul Cristian Mihalea, cel care a facut parte din echipa de patru medici ce au realizat operatia.

Pacientul, care sambata a fost gasit in coma de echipajul ambulantei, ar fi avut sanse minime de supravietuire daca nu exista acest aparat. La 24 de ore dupa interventie, pacientul s-a trezit din coma si respira singur, acum fiind la Sectia de Terapie Intensiva pentru o infectie pulmonara.

Neurologul Raoul Pop a adaugat ca astfel de interventii li se aplica pacientilor cu accidente vasculare cerebrale grave, care se pot realiza in primele sase ore de la debutul simptomelor.

Angiograful de la Timisoara, achizitionat de MS

Cu ajutorul angiografului achizitionat de Ministerul Sanatatii cu un milion de euro si intrat in functiune in urma cu cateva zile, interventiile sunt foarte performante, astfel ca prin stentul cu diametrul de 0,3 mm se poate ajunge in vasele intracerebrale, de unde, prin tractiune mecanica, se extrage acest trombul in cateter.

Interventia a fost efectuata cu succes in sala de angiografe a Spitalului Judetean Timisoara de o echipa formata din medicii Raoul Pop, Cristian Mihalea, care au revenit in tara din Franta pentru acest caz, alaturi de Adrian Tutelca si Dan Mihoc, si anestezistii Claudia Neamtu, Raluca Patrut, Loredana Luca si Ane-Lore Gruneantu.

"Doi medici tineri, care au ales sa mearga pentru perfectionare in Franta, Raul Pop - neurolog si Cristian Mihalea - radiolog au revenit in tara pentru acest caz. Doctorul Pop este asistent universitar si facem demersurile pentru a-i da jumatatea de norma care i se cuvine. Domnul Mihalea are contract de voluntariat si vrem sa-i facem angajare in cadrul Spitalului Judetean. Au lucrat pe acest aparat cu instrumente aduse de dumnealor, din strainatate, iar restul platii o va suporta Spitalul Judetean. Sunt interventii chirurgicale care salveaza viata omului, dar nu sunt ieftine. Pentru acest caz, s-au cheltuit 5.000 de euro, numai ce s-a facut in angiografie. Important este ca s-a salvat o viata. Recuperarea este uriasa", a spus prof. dr. Marius Craina, directorul Spitalului Judetean Timisoara.

Echipa de specialisti a fost formata pe parcursul a doi ani, de la primul contact al echipajului ambulantei, aflat la domiciliul pacientului, care transmite deja date la spital, unde se fac pregatirile de interventie, pana la iesirea pacientului din operatie.

"A existat o mare disponibilitate in a realiza echipa. A fost o pregatire de aproape doi ani (...). Astazi ne mandrim ca toata lumea stie ce are de facut. De la momentul initial, primul contact cu pacientul de la domiciliu, se preconizeaza pasii urmatori. Intr-un timp extrem de scurt se pot realiza toate aceste conexiuni, iar rezultatul este salvarea unei vieti. Spitalul, daca nu ar fi ajutat de un program national, nu ar putea 'a la longue' sa faca aceasta practica", a adaugat deputatul Florin Birsasteanu, fost director al Spitalului Judetean

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera_-Pacient-in-coma_-salvat-prin-trombectomie-mecanica_-cu-ajutorul-angiografului_20142/

lauff lautf laurf