Imprimare

Banicioiu: Deschidem centre de transfuzie sanguina la Spitalele Fundeni, Universitar si Bagdasar

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Nicole Banicioiu, a anuntat, dupa ce a donat sange, in cadrul campaniei lansate de chiar de el, ca va reinfiinta centrele mari de donare din spitale, inchise acum trei ani, incepand cu Spitalul Fundeni, in septembrie, si continuand cu Spitalul Universitar si Bagdasar, scrie Mediafax.

Ministrii Sanatatii, Nicolae Banicioiu, de Externe, Titus Corlatean, Finantelor, Ioana Petrescu, Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, si Justitiei, Robert Cazanciuc, au mers, joi, sa doneze sange, la Centrul de Transfuzie Sanguina (CTS) Bucuresti, dupa apelul facut de catre MS, dat fiind deficitul de sange din spitale in perioada de vara.

In afara de Eugen Teodorovici, respins la donare pentru ca lua antibiotice pentru o raceala, toti ceilalti patru membri ai Guvernului au donat. Si ministrul Apararii, Mircea Dusa, a donat joi sange, la Spitalul Militar.

Nicolae Banicioiu a declarat, la plecarea de la Centrul de Transfuzie, ca se bucura de roadele apelului la donare facut de el in urma cu doua zile.

"Ma bucur de roadele acelui apel si vad ca si la centrul Bucuresti, dar si in tara numarul donatorilor a crescut. M-au informat ca este o crestere de 20 – 25% a numarului donatorilor. Asta ma bucura. Asta inseamna ca am fost intelesi, asta insemna ca populatia este alaturi de cei care sunt in suferinta, cei care au nevoie de sange. Vom continua, este doar un pas. Suntem decisi sa mergem mult inainte si sa avem mai multa indrazneala in proiecte de acest tip. Vom colabora cu institutiile publice unde vom trimite centrele mobile", a spus ministrul Sanatatii, precizand ca programul CTS Bucuresti a fost prelungit pana la ora 16.00.

Totodata, Banicioiu a vorbit despre o lege care va permite majorarea valorii tichetului de masa acordat donatorilor, dar si despre dotarea viitorelor centre.

"In momentul de fata se lucreaza la o lege care are prevederi privind cresterea cuantumului cupoanelor de la donare, insa dicolo de cuantumul pe care ne gandim sa-l marim, trebuie sa ne gandim si la partea de infrastructura si dotare materiala", a mai spus Banicioiu.

Directorul Centrului de Transfuzii Bucuresti, Doina Gosa, a declarat joi ca, dupa apelul facut de ministrul Sanatatii, a crescut numarul de donatori, cu 30 – 40%, in aceasta zi inregistrandu-se aproape 400 de donatori.

La inceputul acestei saptamani, ministrul Sanatatii a facut un apel catre cetateni sa doneze sange, avand in vedere sesizarile primite privind deficitul de sange si produse de sange din unele unitati sanitare.

In plus, ministrul Sanatatii a cerut reprezentantilor Institutului National de Hematologie analizarea posibilitatii de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar si cresterea numarului de utilizari ale celor cinci centre mobile de recoltare achizitionate in anul 2009.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Banicioiu_-Deschidem-centre-de-transfuzie-sanguina-la-Spitalele-Fundeni_-Universitar-si-Bagdasar_20152/

lauff lautf laurf