Imprimare

Medic: Romania se confrunta cu o criza de ser antirabic

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romania se confrunta cu o criza de ser antirabic, a spus purtatorul de cuvant al Institutului Matei Bals, dr. Catalin Apostolescu, pentru Agerpres. El a precizat ca serul este folosit numai in situatiile in care exista suspiciune de rabie.

“Aceste ser antirabic se face numai in situatiile in care exista suspiciune foarte mare de rabie, adica muscatura de animal salbatic sau animal turbat. Serul lipseste aproape cu desavarsire la nivelul tarii. Am auzit ca ar mai fi cateva fiole de ser la Cluj. Problema consta in faptul ca orice produs medicamentos pe astfel de program se achizitioneaza printr-o licitatie castigata de distribuitori. Acesti doi distribuitori sunt acreditati de Ministerul Sanatatii. Acesti doi distribuitori nu au medicamentul in stoc. Ei practic nu isi onoreaza licitatia castigata”, a afirmat dr. Apostolescu.

Potrivit acestuia, procedura este ca acesti doi distribuitori sa dea negatia si sa se organizeze o noua licitatie, insa procedura ar dura cateva luni.

MS anunta ca pana la sfarsitul saptamanii, spitalele vor avea ser antirabic

Ministerul Sanatatii a transmis ca spitalele vor avea pana la sfarsitul acestei saptamani ser antirabic. Conform MS, unitatile sanitare achizitioneaza aceste produse direct de la distribuitori sau producatori si ca nu exista o achizitie centralizata la Minister.

“In urma semnalelor primite, MS s-a interesat la producatorul autorizat Sanofi - Pasteur care a spus ca exista pe piata 50.000 de doze de vaccin antirabic. Serul antirabic, care este diferit de vaccin, a fost receptionat ieri (n.r. 20 august). Ieri a venit in Romania un transport din Franta cu ser antirabic. Pana la sfarsitul saptamanii se va gasi in spitale, astfel incat sa nu mai existe probleme”, au specificat reprezentanti ai Minsterului.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medic_-Romania-se-confrunta-cu-o-criza-de-ser-antirabic_20150/

lauff lautf laurf