Imprimare

MS sustine dezvoltarea unui Centru de Excelenta pentru melanom la Spitalul Colentina

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, sustine dezvoltarea unui Centru De Referinta pentru diagnostic si tratament al melanomului cutanat in cadrul Clinicii 1 de Dermatologie a Spitalului Clinic Colentina, cea mai veche institutie de profil din Romania, unitate a Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti.

“Melanomul cutanat, cancerul de piele, este cea mai agresiva forma de cancer. Cu un diagnostic precoce putem salva foarte multe vieti si de aceea dorim sa facem aici, in institutia de referinta a dermatologiei romanesti, un Centru de Excelenta pentru diagnostic si tratament al melanomului, avand nu doar sprijinul meu, ci si al Primarului General al Capitalei, domnul doctor Sorin Oprescu”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Melanomul cutanat este o tumora maligna care provine din celulele pigmentare ale pielii. Depistata la inceput printr-o operatie corecta pacientul este salvat. Depistata in faze avansate, este o boala mortala deoarece este cel mai rapid diseminant cancer.

“Prin intermediul acestui centru, vom putea crea si un Registru National de Melanom, un pas catre un control eficient al acestei boli, care a devenit o problema de sanatate publica in Romania, dar si la nivel mondial”, a precizat Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

In acest moment cancerul de piele este o problema de sanatate publica, fiind depistate 200.000 de cazuri noi pe an in lume. In Romania, nu exista un Registru National de Melanom, incidenta reala nefiind cunoscuta, ceea ce reprezinta un handicap in tratarea acestei forme extrem de agresive de cancer.

Particularitatea in cazul Romaniei este aceea ca depistarea se face in faze avansate ale bolii, care necesita tratamente foarte scumpe si cu sanse minime de ameliorare, respectiv 23 – 32%. Un tratament pentru pacientii in stare avansata costa aproximativ 7.000 de euro pe luna.

Un screening corect al alunitelor si programe referitoare la comportamentul pacientilor, precum si o abordarea multidisciplinara care sa evite transferul pacientilor cu aceasta afectiune necesita un Centru de de Referinta.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS-sustine-dezvoltarea-unui-Centru-de-Excelenta-pentru-melanom-la-Spitalul-Colentina_20169/

lauff lautf laurf