Imprimare

Premiul de Cercetare Fritz-Wörwag, acordat pentru prima data unui medic roman

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dr. Alin Stirban, membru fondator al Societatii de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, a devenit primul roman caruia i-a fost acordat premiul de cercetare Fritz-Wörwag.

Distinctia, oferita anul acesta pentru a opta oara, se inmaneaza medicilor diabetologi care „au o contributie stiintifica importanta in utilizarea preventiva si terapeutica a biofactorilor in cazul complicatiilor provocate de diabet", dupa cum sustin membrii juriului independent, alcatuit din cercetatori renumit, se arata intr-un comunicat al Societatii de Neuropatie Diabetica.

Premiul stiintific, in valoare de 10.000 de euro, a fost acordat medicului Alin Stirban, director Endocrinologie si Complicatii Diabetice, la Institutul pentru Cercetarea Metabolica Profil din Neuss, cu ocazia Congresului Societatii Germane de Diabet, organizat, in 2014, la Berlin. Medicul roman este considerat un „expert in terapia complicatiilor provocate de diabet", a precizat in cadrul ceremoniei de decernare a premiului presedintele juriului, prof. dr. Konrad Federlin din Giessen, Germania.

In timpul cercetarilor sale in domeniul diabetului, dr. Alin Stirban  s-a ocupat intensiv de biofactorul benfotiamina, un precursor biodisponibil al vitaminei B1 (tiamina), care s-a folosit mai ales in terapia neuropatiei diabetice. Concret, in studiile realizate in Clinica de Diabet a Centrului Cardiac si Diabetic NRW, Bad Oeynhausen, medicul roman a obtinut date clinice relevante cu privire la proprietatile protective vasculare ale adminstrarii vitaminei B1, precursor al benfotiaminei, la persoanele cu diabet. Cercetarile dr. Stirban demonstreaza ca benfotiamina este folosita in special in terapia neuropatiei diabetice, avand un potential de protectie chiar si in cazul persoanelor cu diabet zaharat cu risc cardiovascular mare. De asemenea, studiul arata si ca efectul protector al benfotiaminei este cel mai promitator in fazele timpurii ale leziunilor vasculare.

Printre altele, dr. Alin Stirban a putut demonstra ca provitamina poate proteja vasele de sange atat impotriva efectelor nocive ale hiperglicemiei, cat si fata de substantele toxice produse in urma fumatului. Aceste rezultate vin ca o confirmare la datele obtinute anterior de echipa doctorului Stirban intr-un studiu pilot, potrivit carora provitamina are proprietati vasoprotective. Astfel, la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, o terapie cu aceasta provitamina, administrata postprandial, adica dupa masa, ar putea preveni deteriorarea functionarii vasculare. Aceasta disfunctie a peretilor interiori ai vaselor de sange, asa-numita disfunctiei endoteliale, este o etapa timpurie, inca reversibila, a aterosclerozei. Apare mai ales la persoanele care prezinta un risc mare de boli cardiovasculare, cum ar fi persoanele cu diabet zaharat sau fumatorii. Prin urmare, terapiile impotriva disfunctiei endoteliale ar putea contribui in mod clar la scaderea riscului cardioascular pe care-l au persoanele cu diabet.

Premiul de cercetare Fritz-Wörwag a fost acordat pentru prima oara in 1988 prof. dr. Klaus-Henning Krause, din cadrul Institutului Friedrich Bauer din Munchen. Pana in prezent au fost inmanate 8 astfel de distinctii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiul-de-Cercetare-Fritz-W_rwag_-acordat-pentru-prima-data-unui-medic-roman_20170/

lauff lautf laurf