Imprimare

Simpozion dedicat neurpatiei diabetice a fost organizat la Chisinau

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La Chisinau, a avut loc simpozionul „Complicatiile microvasculare – o provocare in diabetul zaharat”, la inceputul lunii august, eveniment organizat de Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab care a reunit 170 de medici specialisti.

Manifestarea stiintifica a facilitat dialogul profesional intre medicii romani si cei din Republica Moldova, implicati in managementul complicatiilor diabetului zaharat, cu precadere neuropatia diabetica.

„Neuropatia diabetica este principalul factor de risc pentru ulceratii si amputatii ale membrelor inferioare, la persoanele cu diabet zaharat. Potrivit statisticilor organizatiilor mondiale din domeniu, fiecare al saselea pacient cu diabet va avea o ulceratie a picioarelor pe parcursul vietii. Din fericire, aceleasi statistici ne arata ca mai mult din 85% din aceste ulceratii si amputatii pot fi prevenite prin implementarea unor strategii adecvate de ingrijire, precum si prin informarea si educarea corecta a pacientilor. In primul rand, este foarte important ca persoanele cu diabet zaharat sa invete sa-si tina sub control glicemia, apoi sa urmeze intocmai sfaturile si recomandarile medicilor curanti”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica - Neurodiab.

Un management eficient al neuropatiei diabetice si al piciorului diabetic presupune examinarea periodica a picioarelor spre identificarea factorilor de risc pentru ulceratii. La fel de importante sunt si educarea si informarea persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat pentru un control eficient al valorilor glicemice, precum si tratamentul cat mai rapid al eventualelor leziuni produse la nivelul membrelor inferioare.

Neuropatia diabetica si piciorul diabetic nu au fost singurele complicatii ale diabetului dezbatute in cadrul programului de educatie medicala continua desfasurat la Chisinau de Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab. Discutiile au vizat si celelalte complicatii microvasculare ale diabetului, cum ar fi: retinopatia, considerata principala cauza de orbire la adulti; nefropatia diabetica – vazuta ca cea mai importanta cauza a insuficientei renale, precum si bolile cardiovasculare – raspunzatoare de decesele a 8 din 10 persoane cu diabet zaharat.

Lucrarile stiintifice din cadrul evenimentului au fost sustinute de prof. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice; prof. dr. Mariana Graur, presedinte Societatea de Nutritie din Romania; conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedinte Societatea de Neuropatie Diabetica; prof. dr. Zinaida Anestiadi, presedintele Societatii Endocrinologilor din Republica Moldova; conf. dr. Lorina Vudu, vicepresedinte al Societatii Endocrinologilor din Republica Moldova; sef lucr. dr. Eduard Catrina, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti; dr. Gabriela Creteanu, seful Centrului de Diabet Suceava si dr. Paula Pavel, medic primar chirurgie generala.

Evenimetul a fost realizat in parteneriat cu Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu” din Chisinau si Ministerul Sanatatii din Republica Moldova. Scopul principal al reuniunii a fost sa creasca nivelul de constientizare al relatiei importante dintre diabetul zaharat si bolile vasculare periferice, in randul specialistilor in boli metabolico-nutritionale.

Simpozionul, creditat cu 10 puncte de educatie medicala continua, face parte din seria manifestarilor stiintifice organizate de Societate de Neuropatie Diabetica pentru intarirea colaborarilor internationale stiintifice, menite sa optimizeze calitatea vietii persoanelor care se confrunta cu aceasta complicatie ireversibila – neuropatia diabetica.

Despre neuropatia diabetica

Neuropatia diabetica este cea mai frecventa si invalidanta complicatie a diabetului zaharat. Una din trei persoane cu diabet zaharat este diagnosticata cu o forma de neuropatie diabetica si se estimeaza ca una din doua persoane are de fapt aceasta complicatie. La nivel mondial, la fiecare 30 de secunde, o persoana isi pierde un picior din cauza complicatiilor asociate diabetului zaharat, conform Federatiei Internationale de Diabet. Mai mult, in literatura de specialitate se arata ca o persoana cu diabet care a suferit o amputatie la nivelul unui picior prezinta un risc de 50% de a dezvolta in urmatorii doi ani o leziune si la nivelul celui de-al doilea picior.

In aceste conditii, specialistii recomanda tuturor persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat sa isi examineze regulat membrele inferioare, deoarece in acest fel factorii de risc predictivi ai ulceratiilor si amputatiilor vor putea fi identificati din timp.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Simpozion-dedicat-neurpatiei-diabetice-a-fost-organizat-la-Chisinau_20163/

lauff lautf laurf