Imprimare

Cincisprezece boli care le dau batai de cap medicilor la diagnosticare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii pot avea probleme in diagnosticarea anumitor boli ale pacientilor lor. Astfel, CNN a intocmit o lista a afectiunilor care le dau batai de cap specialistilor.

„Multe simptome sunt necaracteristice si variate, totul depinde de la caz, la caz. Multe teste de diagnosticare sunt costisitoare si nu sunt facute in mod constant, iar chiar si atunci cand sunt realizate, nu dau intotdeauna raspunsul corect”, a spus dr. David Fleming, profesor de medicina la Universitatea din Missouri.

1. Sindromul colonului iritabil

Unele boli sunt greu de diagniosticat din cauza faptului ca nu exista teste cu adevarat eficiente, care sa le dovedeasca existenta. Astfel, se face „diagnosticarea prin eliminare”, conform dr. Fleming. Sindromul colonului iritabil este una dintre aceste tipuri de boli, care afecteaza intestinul gros si cauzeaza dureri abdominale, crampe, balonari, diaree, constipatie.

2. Boala celiaca

Exista confuzie foarte mare cand vine vorba de boala celiaca (reactie imuna la gluten care produce inflamatii in intestinul subtire), unii pacienti asteptand de la 6 luni, pana la 10 ani sa fie diagnosticati corect. Acestia au probleme digestive cauzate de consumul alimentelor ce contin gluten. Boala celiaca poate sa cauzeze mancarimi ale pielii, dureri de cap, dureri articulare, reflux gastric, iar toate aceste simptome pot fi corelate foarte usor cu alte boli.

Un test de sange poate diagnostica boala celiaca, indiferent de simptome, iar o endoscopie poate determina problemele produse de boala, la nivelul intestinului subtire.

3. Fibromialgia

Fibromialgia este caracterizata prin dureri musculoscheletale, implincad „simptome inexplicabile din punct de vedere medical”. Cand medicii nu pot gasi originea durerilor cronice ale pacientilor, de obicei, stabilesc acest diagnostic de fibromialgie. Insa, in functie de specialistul la care apeleaza, bolnavii pot primi diagnostice diferite, spun expertii.

„Exista studii care arata ca oamenii cu anumite simptome care se duc la reumatolog vor fi diagnosticati cu fibromialgie, dar daca acelasi pacient se duce la un gastroenterolog, acestia vor fi diagnosticati cu sindromul colonului iritabil”, a spus dr. Eugene Shapiro, de la Universitatea Yale.

4. Artrita reumatoida

Durerile inexplicabile pot fi cauza artritei reumatoide, o boala autoimuna. Artrita reumatoida produce inflamatii si umflaturi ale articulatiilor si poate aparea la orice varsta.

„Primele faze ale artritei reumatoide poate duce catre cu totul alte boli – cateodata se simt doar niste dureri in articulatii, simptome intalnite la multe alte boli”, a explicat dr. Fleming.

...

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cincisprezece-boli-care-le-dau-batai-de-cap-medicilor-la-diagnosticare_20177/

lauff lautf laurf