Imprimare

Bucurestiul a aderat la Reteaua Oraselor Sanatoase din Europa

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Directorul Diviziei Politici si Guvernare din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii Europa, dr. Agis Tsouros, i-a inmanat primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, diploma de aderare a municipiului Bucuresti la Reteaua Oraselor Sanatoase din Europa, scrie Agerpres.

"Bucurestiul este astazi un oras care isi ia un angajament public in fata partenerilor europeni pentru ca doreste sa continue si sa intareasca viziunea pe care o are de a face un oras modern care sa sprijine sanatatea din toate punctele de vedere si sa se alature astazi altor orase precum Manchester, Barcelona, Viena, multe orase din Europa care au o viziune de a merge in aceasta directie. Un oras sanatos este unul interactiv, care isi implica cetatenii. Bucurestiul astazi devine un oras sanatos si un partener in implementarea strategiei europene cuprinse in politica de sanatate 2020. Bucurestiul devine un oras activ in reteaua oraselor sanatoase din Europa", a spus Agis Tsouros.

El a precizat ca toate orasele din retea vor face rapoarte si vor fi evaluate din aceste punct de vedere. In opinia directorului Diviziei de Politici si Guvernare din cadrul OMS Europa, sanatatea poate fi un indicator de performanta.

"Sanatatea este o parte importanta a dezvoltarii sociale, a dezvoltarii oamenilor si a cresterii economice", a mai afirmat dr. Agis Tsouros. La randul sau, primarul general Sorin Oprescu a precizat ca Bucurestiul isi va dezvolta infrastructura educationala in continuare, infrastructura sportiva, cea medicala, isi va mari spatiile verzi, traseele pentru biciclisti si va crea facilitati pentru persoanele cu dizabilitati.

"Este dorinta de a ne indrepta catre o tinta accesibila, credem noi, de a face viata cetatenilor nostri sanatoasa si mai usoara, in asa fel incat toate facilitatile lumii in care traim ei sa poata beneficia de ele. Vorbim de tineri, de copii, vorbim de o alimentatie sanatoasa, vorbim de facilitati pentru cei care se afla in nevoie, pentru o serie intreaga de dizabilitati care se manifesta din pacate la un numar cateodata foarte mare al populatie. (...) In spiritul principiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a celor care stau la baza constituirii retelei Oraselor Sanatoase, la nivelul administratiei publice locale a Bucurestiului am incercat impreuna cu colegii mei sa facem eforturi sustinute pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurii spitalicesti", a spus edilul.

El a spus ca, din anul 2008, de cand Primaria a preluat 19 spitale, a investit in acestea 179 milioane euro.

"Am preluat in anul 2008 un numar de 19 spitale, am incercat sa la facem sa se invarta dupa soare, sa putem sa le utilam si pot sa va raportez ca pana in prezent au fost introdusi in aceste spitale o suma de 179 milioane euro. Ma refer la imagistica, la tot ceea ce inseamna dotarea spitalelor cu metode de diagnostic modern si de tratament. Toate structurile medicale ar trebui sa functioneze la nivel civilizat, la nivelul anilor pe care ii traim. Incercam sa construim doua spitale, in Romania nu s-au mai construit din 1978", a mai spus Sorin Oprescu.

La randul sau secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, a subliniat insemnatatea OMS.

"OMS nu este o organizatie oarecare, este una extrem de serioasa, extrem de complexa. (...) Un angajament al Primariei Bucuresti in fata OMS si un parteneriat al OMS este un lucru extrem de serios si care sunt convins ca va produce efecte. Aceste este inceputul de fapt. Aici se semneaza un contract de angajament in fata OMS ca Bucurestiul din ce in ce va deveni un oras si mai sanatos pentru oameni, iar acestia sa devina mai sanatosi in el. Este un exemplu si sper ca mai multe orase din Romania il va urma, si sa vedem mai multe orase care se angajeaza sa faca aceste lucru", a spus medicul Raed Arafat.

Potrivit acestuia, impactul angajamentului pe care l-a luat Capitala se va vedea in sanatatea populatiei din Bucuresti in "cinci, zece, cinsprezece ani". "Asta o vor arata studiile si statisticile", a spus Arafat.

Reteaua Oraselor Sanatoase cuprinde peste 90 de orase din 30 de tari europene, scopul fiind acela de a plasa sanatatea in agenda politica, economica si sociala a guvernarii acestor localitati. Totodata, promoveaza analiza politicilor ce pot influenta domeniul sanatatii si ofera un suport pentru o mai buna planificare atat a interventiilor directe, cat si a strategiilor menite sa rezolve inegalitatile in sanatate, nevoile speciale ale grupurilor vulnerabile, participarea activa si implicarea cetatenilor la decizii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Bucurestiul-a-aderat-la-Reteaua-Oraselor-Sanatoase-din-Europa_20180/

lauff lautf laurf