Imprimare

Medicii solicita o reducere a radioactivitatii globale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Testele cu arma nucleara contamineaza solul, in vreme ce accidentele nucleare si razele X reprezinta o amenintare directa la adresa sanatatii oamenilor, medicii facand apel in cadrul unei conferinte la nivel inalt care a avut loc saptamana trecuta, in Kazakhstan, la o mai buna protectie si constientizare in fata pericolelor, informeaza Agerpres.

Consecintele testelor nucleare au constitutit tema centrala a congresului mondial din acest an al International Physicians for the Prevention of Nuclear War (Internationala medicilor pentru prevenirea razboiului nuclear), pe scurt IPPNW.

Participantii s-au intrunit in Kazahstan pentru a examina nemijlocit consecintele testelor nucleare, la Semipalatinsk, un poligon de experimente activ in perioada sovietica, intre 1949 si 1989, precizeaza Deutsche Welle.

Cu o suprafata de 18.500 kilometri patrati, pe poligonul de la Semipalatinsk au fost efectuate 472 de explozii experimentale pe parcursul a patru decenii, dintre care 129 de teste au fost facute in atmosfera terestra. Poligonul de la Semipalatinsk a fost inchis dupa prabusirea Uniunii Sovietice iar instalatiile subterane au fost distruse, Kazahstanul devenind o tara nenucleara.

Incepand cu anul 1945 au fost detonate in intreaga lume peste 2.000 de bombe nucleare, dintre care fosta Uniune Sovietica a detonat 718 de bombe nucleare, SUA — 1.039, Franta — 198, iar China si Marea Britanie cate 45 de bombe nucleare, mai noteaza Deutsche Welle.

De fiecare data au fost expulzate, pana in zonele inalte ale atmosferei, particule radioactive care s-au raspandit pe distante mari. "Peste tot in lume se pot gasi mici urme de Cesiu-137 in specimene de sol si in alimente", sustine medicul pediatru Alex Rosen, vicepresedinte al filialei germane a IPPNW.  El a afirmat ca nivelurile de Cesiu-137 sunt mai scazute decat pragul admis. "Dar trebuie sa spunem si ca orice cantitate de radioactivitate poate majora riscurile si ca, din punct de vedere statistic, sute de mii de oameni au murit prematur de cancer tocmai din cauza acestor niveluri", a precizat Rosen, citat de Deutsche Welle.

IPPNW, care a primit pentru activitatea sa Premiul Nobel pentru Pace in anul 1985, sustine ca lumea este tot mai contaminata de radiatii. Pe langa contaminarea produsa de testele nucleare, radiatiile sunt prezente si in viata civila de fiecare zi. IPPNW estimeaza ca zeci de mii de oameni au murit de cancer dupa accidentele nucleare de la Cernobal (fosta URSS) din 1986 si Fukushima (Japonia) din 2011. La aceastea se adauga si accidentele de la complexurile nucleare, precum cele sovietice de la Tomsk 7 si Mayak, care au au inregistrat 38 de accidente grave soldate cu contaminari pe suprafete mari.

Nu exista insa cifre exacte in privinta impactului global asupra sanatatii. "Cancerul nu are certificat de origine si, deci, suntem obligati sa ghicim", a declarat Rosen.

Anul acesta IPPNW urmeaza sa aduca la zi un studiu care sugereaza ca decesele cauzate de utilizarea, in ultimele decenii, a tehnologiilor nucleare "se situeaza la nivel de milioane".

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-solicita-o-reducere-a-radioactivitatii-globale_20179/

lauff lautf laurf