Imprimare

In ultimul an, 76% dintre romani au mers la doctor cel putin o data

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romanii sunt mai atenti in ceea ce priveste sanatatea lor, se arata intr-un studiu al GFK. 76% din populatie a mers cel putin o data la medic in ultimul an, in crestere cu 10% fata de 2013. Astfel, daca in 2013 procentul celor care au mers cel putin o data la medic in ultimul an era de 67%, in 2014 acest procent a ajuns la 76%.

Totodata, tendinta de schimbare a comportamentului in ceea ce priveste grija fata de sanatate este intarita si de diminuarea semnificativa a numarului de persoane care nu merg in general la medic. Astfel, daca in 2011 procentul celor care nu mergeau la medic era de 35%, in 2014 acest procent a ajuns la 9%, se arata intr-un comunicat.

In ceea ce priveste sistemul de sanatate utilizat cu precadere, studiul arata ca 21% din populatie utilizeaza mai degraba serviciile medicale private, in crestere cu 5% fata de 2011. Orientarea catre serviciile private este mai frecventa in randul tinerilor cu varste intre 25 si 34 de ani, care au studii medii sau superioare.

Acelasi studiu arata ca cel mai important factor in alegerea furnizorului ramane in continuare calitatea actului medical, cu o pondere de 58% la nivelul intregii populatii si de 68% in randul celor care utilizeaza serviciile medicale private. Un alt factor important de influenta este decontarea serviciilor de CNAS. De altfel, in ceea ce priveste atitudinea fata de distributia fondurilor de sanatate, 58% din populatia urbana este de acord ca fondurile de sanatate de la stat sa fie directionate unitar si catre furnizorii privati de servicii medicale si spitalele private, atitudine care se manifesta mai puternic in randul locuitorilor regiunii Banat-Crisana-Maramures.

Rezultatele aceluiasi studiu releva faptul ca cele mai utilizate servicii medicale in clinicile private sunt cele stomatologice, ginecologice, medicina interna si medicina muncii, cu un procent semnificativ mai mare al celor care prefera serviciile de ginecologie la privat (23%) vs. stat (10%).

Totodata, la capitolul surse de documentare, studiul mai arata ca cei care utilizeaza servicii medicale private sunt influentati in mai mare masura de recomandarile prietenilor (56%) si de informatiile de pe Internet (27%) atunci cand opteaza pentru o unitate medicala. Spre comparatie, pentru utilizatorii serviciilor de sanatate de stat, medicul de familie are cea mai mare influenta in alegerea furnizorului (73%), urmat de recomandarile cunoscutilor (37%).

Studiul GfK a fost realizat la cererea MedLife, derulat in luna iulie 2014, la nivel national, pe un esantion reprezentativ de 544 de respondenti din mediul urban, cu varste peste 18 ani.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/In-ultimul-an_-76_-dintre-romani-au-mers-la-doctor-cel-putin-o-data_20190/

lauff lautf laurf