Dr. Arafat a participat la deschiderea Competitiei de Descarcerare si Acordare a Primului Ajutor
Dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a participat, la Oradea, la deschiderea celei de a III-a editii a Competitiei Nationale de Descarcerare si Acordare a Primului Ajutor Calificat, organizata de ISU 'Crisana' Bihor, care are loc intre 3-5 septembrie, scrie Agerpres.
'Consider ca este o competitie foarte importanta si trebuie mentinuta si dezvoltata in viitor in Romania, pentru ca astfel vom putea sa dezvoltam calitatea serviciilor pe care le oferim cetatenilor', a declarat Raed Arafat.
El si-a exprimat increderea ca aceasta competitie nationala va contribui la dezvoltarea competentelor profesionale in domeniul descarcerarii si acordarii primului ajutor calificat.
Raed Arafat a subliniat importanta infiintarii serviciilor SMURD in tara, context in care bihorenii au fost printre primii.
'Ce facem azi, aici, e sa validam ca ceea ce am inceput acum 24 de ani a fost un lucru bun, Bihorul fiind cel de-al doilea judet dupa Mures care a preluat modelul SMURD si l-a implementat', a explicat dr. Arafat.
Alocutiunea de deschidere a fost rostita de inspectorul sef al ISU 'Crisana' al judetului Bihor, general de brigada dr. Ioan Bas, care le-a vorbit celor prezenti despre importanta acestui eveniment in procesul de perfectionare a pregatirii profesionale a personalului serviciilor de urgenta profesioniste, precizand ca 'descarcerarea si primul ajutor calificat sunt doua misiuni de baza in salvarea vietii oamenilor aflati in situatii critice'. El si-a exprimat convingerea ca 'nivelul competitiei va fi unul ridicat, sarcina evaluatorilor fiind aceea de a stabili cele mai performante echipe'.
Prefectul judetului Bihor, Claudiu Pop, si primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, au adresat participantilor mesaje de bun venit si felicitari pentru munca de zi cu zi desfasurata, precum si pentru rezultatele obtinute la fazele zonale ale concursului, care i-au propulsat in finala Competitiei Nationale de Descarcerare si Acordare a Primului Ajutor Calificat.
La festivitatea de deschidere a finalei nationale al salvatorilor de vieti au mai fost prezenti reprezentantii United Kingdom Rescue Organization, delegatia Directoratului pentru Interventie la Dezastre Hajdu-Bihar din Ungaria, delegatia Serviciului Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale al Republicii Moldova, reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, inspectori sefi ai inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta, medici coordonatori ai Unitatilor de Primire Urgente din tara, sefii institutiilor publice de aparare, ordine publica si siguranta nationala din judet, conducatori de institutii de interes judetean si local si numerosi concetateni care au ales sa asiste la manifestare.
Dupa festivitatea de deschidere, cei prezenti au asistat la un exercitiu demonstrativ al carui scenariu a presupus extragerea unei persoane incarcerate dintr-un autoturism accidentat si acordarea primului ajutor calificat, victimei evenimentului, detaliile operatiunii fiindu-le furnizate celor prezenti de comandantul Detasamentului 1 de Pompieri Oradea, locotenent-colonel Sorin Lupsea.
In perioada 3-5 septembrie, in finala se 'lupta' cele mai bune zece echipe de interventie ale ISU din tara, castigatoare ale fazelor zonale din cadrul editiei a III-a 2014, din Brasov, Cluj, Dolj, Hunedoara, Ilfov, Maramures, Neamt, Timis, Valcea si al municipiului Bucuresti, alaturi de ISU Bihor, detinatorul titlului national la proba 'Acordarea Primului Ajutor Calificat' si ISU 'Horea al judetului Mures - castigatorul probei 'Descarcerarea din vehicule', precum si Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Politie 'Alexandru Ioan Cuza' si Scoala de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila 'Pavel Zaganescu' Boldesti.
Sursa: PaginaMedicala.ro