Imprimare

CMR: Peste o mie de medici au plecat in strainatate, in 2014

Adaugat in Stiri din domeniul medical

1200 de medici romani au plecat sa profeseze in strainatate, in prima jumatate a acestui an, se arata intr-un comunicat al Colegiului Medicilor din Romania (CMR). De asemenea, din 2008, 15 mii de medici au ales sa lucreze in afara tarii.

Problemele care duc la migratia medicilor, stabilite de catre Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania, reunit in aceasta perioada, la Alba Iulia, sunt:

- lipsa de medici, care determinata mai ales de migratia acestora;
- finantarea insuficienta a Sanatatii;
- legislatia confuza, interpretabila si cu tendinte de suprareglementare.

“Asistam la o adevarata desertificare a sistemului de sanatate romanesc in conditiile in care avem zone si specialitati in care lipsa medicilor este ingrijoratoare. Consiliul National a constatat ca, in ciuda faptului ca au existat nenumarate discutii, negocieri si promisiuni in acest sens, nu s-a luat pana in acest moment nicio masura care sa apere independenta si demnitatea medicilor”, se mai arata in comunicatul CMR.

Consiliul National a adoptat o rezolutie prin care solicita:

1. Apararea independentei profesiei medicale.  CMR solicita Parlamentului sa ia in discutie in regim de urgenta OUG 2/2014, retrimisa in Parlament de Presedintie, sa respinga obiectiile privitoare la Statutul medicului si sa o adopte in forma votata prima data de parlamentari. De asemenea, se doreste punerea in dezbatere publica a legii privind cresterea veniturilor medicului si Legea malpraxisului.

2. Amnistie fiscala (similara cu cea aplicata altor categorii) pentru cabinetele medicale si pentru centrele de permanenta. Curtea de Conturi a penalizat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru o serie de activitati, iar aceasta le recupereaza de la medici, chiar daca acestia nu au avut nicio vina.

3. Finantarea cu 6% din PIB a sistemului de sanatate. Asa cum s-a precizat in nenumarate randuri, acest plafon constituie minimum pentru functionarea sistemului de sanatate.

Consiliul National acorda mandat Presedintelui CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae si Biroului Executiv de a negocia aceste solicitari si de a elabora un plan de actiune pentru aceasta toamna (impreuna cu partenerii din Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate), ce va fi prezentat la urmatoare sedinta.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CMR_-Peste-o-mie-de-medici-au-plecat-in-strainatate_-in-2014_20196/

lauff lautf laurf