Imprimare

Dr. Irinel Popescu: Rezultatele cu care se opereaza pancreasul, mai bune decat cele de pana acum

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Academiei de stiinte Medicale, seful Centrului de Chirurgie si Transplant Hepatic Fundeni, doctor Irinel Popescu, a declarat, sambata, cu prilejul Cursului international de patologie pancreatica si Workshop-ului 'Rolul practic al ecoendoscopiei', ca desi progresele de pana acum nu sunt pe masura asteptarilor, rezultatele cu care se opereaza pancreasul in prezent sunt mai bune decat cele de pana acum, anunta Agerpres.

'A fost un simpozion dedicat afectiunilor pancreasului in care specialisti din Romania si din strainatate, unii dintre cei mai remarcabili, profesorul Marco Givannini care a mai fost prezent in astfel de simpozioane, profesorul Peter Hegyi au prezentat ultimele noutati in materie de patologie pancreatica. As remarca prezenta endoscopistilor care au vorbit foarte mult despre ecografia zonei pancreatice, zonei capului pancreasului si posibilitatea de dignostica prin punctie si examen citologic leziunile situate in capul pancreasului ca metoda care intra din ce in ce mai mult in Romania. in calitate de chirurg as mentiona ca au fost abordate aspecte chirurgicale ale tratamentului afectiunilor pancreasului, in primul rand al cancerului de pancreas aceasta afectiune care ucide anual foarte multi oameni si in care progresele de pana acum nu sunt pe masura asteptarilor. Totusi ele fac diferenta si in momentul de fata putem spune ca rezultatele cu care se opereaza pacnresului si imadiate si la distanta sunt bune decat cele de pana acum', a spus profesor doctor Irinel Popescu.

Potrivit acestuia, este nevoie ca o astfel de patologie sa fie concentrata in centre de excelenta care sa aiba specialisti cu expertiza necesara fiecare in domeniu lui.

'As sublinia o idee importanta care este valabila pentru toata patologia pancreatica: din punct de vedere al organizarii unui sistem de sanatate este nevoie ca o astfel de patologie sa fie concentrata in asa numite centre de excelenta. Acestea trebuie sa se caracterizeze prin specialisti care sa aiba expertiza necesara fiecare in domeniu lui in primul rand si care sa fi probat in timp rezultate si in al doilea rand prin caracterul multidisciplinar prin constituirea unor echipe din care fac parte gastroenterologi, anatomopatologi, radiologi, chirurgi. Este singura maniera prin care resursa de care dispune un sistem de sanatate fie constituita eficient si prin care populatiei sa i se poata oferi cele mai bune rezultate care se pot obtine in prezent in bolile pancreatice', a spus presedintele Academiei de stiinte Medicale.

Conform acestuia, astfel de centre de excelenta se afla in Bucuresti, la Institutul Clinic Fundeni, la Cluj, dar si la Iasi.

'Astfel de centre de excelenta se afla pe platforma Fundeni - este o clinica de gastroenterologie puternica, un serviciu de anatomopatologie foarte calificat, un serviciu de radiologie si centru de chirurgie pe care il conduc. As mentiona Institut de Gastroenterologie si Anatompatologie din Cluj cu bune rezultate in afectiuni pancreatice, de asemenea Iasi a fost tot timpul un centru puternic, ramane poate doar sa isi doteze posibilitatile si fortele pe care le are si din Bucuresti Spitalul Militar Central care are specialisti foarte calificati', a mai declarat profesorul doctor.

Asociatia Romana pentru Patologia Pancreatica a organizat vineri si sambata, in parteneriat cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRED), Societatea Romana de Endoscopie Digestiva, Universitatea de Medicina si Farmacie 'Carol Davila' si Clinica de Medicina Interna si Gastroenterologie a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central 'Dr. Carol Davila', Cursul international de patologie pancreatica si Workshop-ul 'Rolul practic al ecoendoscopiei', evenimente aflate anul acesta la cea de-a II-a si, respectiv a III-a editie.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Irinel-Popescu_-Rezultatele-cu-care-se-opereaza-pancreasul_-mai-bune-decat-cele-de-pana-acum_20200/

lauff lautf laurf