Imprimare

Proiect de cercetare: O bio-banca de probe de la pacienti cu cancer din Romania pentru analizarea factorilor de risc

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" a lansat vineri un proiect de infiintare a unei bio-banci care sa contina probe biologice de la 4.300 de pacienti romani cu diferite tipuri de cancer, precum si date demografice, clinice si despre stilul de viata al acestora, anunta Agerpres.

Proiectul, intitulat "RomCan", va fi realizat in parteneriat cu Institutul National de Sanatate Publica, deCODE Genetics din Islanda si Universitatea Reykjavik si are ca obiectiv catalogarea variatiei genetice in probele biologice stabilite.
Totodata, "RomCan" va ajuta clinicienii sa inteleaga mai bine natura testelor genetice si informatiile pe care le genereaza, dar si implicatiile etice, legale si sociale ce trebuie abordate atunci cand se recomanda un test.
"In 2012, peste 78.000 de cazuri de cancer au fost descoperite in Romania si au murit in acea perioada circa 48.000 de pacienti. Cancerul de san, colon, rectal, pulmonar si de prostata reprezinta mai mult de jumatate din numarul de cancere din tara noastra.

Nu avem statistici foarte clare in tara noastra in ceea ce priveste cancerul. Probabil ca in viitor, cu acest card electronic, se va sti mai exact cati pacienti au aceasta patologie, cati mor de aceasta patologie. Daca nu stim cati bolnavi avem, exista lipsuri in a sti care factori de mediu influenteaza aparitia cancerului si ce factori genetici pot sa duca la dezvoltarea unui cancer", a explicat directorul coordonator al proiectului, prof. dr. Viorel Jinga, la conferinta de lansare a proiectului. Potrivit lui, prin acest proiect vor fi evaluati factorii de risc genetici asociati cu tipurile de cancer in Romania.

"Vom sti ce variatie genetica are un pacient, stim daca este mai agresiva boala la acest pacient si atunci trebuie sa luam niste masuri mai radicale de tratament la acel pacient. Vom incerca sa vedem daca exista diferente de modificari genetice la populatia romana si de etnie roma. Avand multi pacienti de aceasta etnie, nu stim daca incidenta este diferita la aceste doua populatii", a precizat prof. dr. Viorel Jinga.
Aceasta bio-banca, a adaugat coordonatorul proiectului, va contine ADN-ul a 4.300 de pacienti.
"Vom recolta ADN-ul fiecarui pacient, va fi izolat in Islanda la deCODE si ne trimit ADN-ul izolat si se va face o bio-banca cu ADN-ul acestor pacienti. Vor fi 4.300 de pacienti bolnavi de cancer pulmonar, cancer de prostata, 600 de cancer colo-rectal, 300 de cancer de san. Daca in viitor vom observa o mutatie la acesti pacienti, intram in bio-banca, luam probele si vedem daca acea mutatie se regaseste la pacientii nostri. Ca in viitor va fi un test genetic foarte important care sa arate riscul de aparitie al bolii si de evolutie a afectiunii. Vom cataloga variatia genetica la acesti pacienti si vom vedea care ar fi riscurile", a sustinut prof. dr Jinga.

La 100 de pacienti - 50 cu cancer de san si 50 cu cancer colo-rectal - se va face determinarea genomului intreg pentru a vedea care sunt factorii de risc.

Pe termen lung, daca se va continua cercetarea, vom vedea in final poate niste cazuri epidemiologice si genetice astfel incat sa poata fi luate masuri de decizie politica de sanatate publica. De exemplu, sa se poata face studii genetice ale acestor pacienti pentru a sti daca pot fi tratati mai agresiv sau conservator. Grantul stimuleaza cercetare multidisciplinara. Avem incluse in proiect mai multe echipe pe aceste tipuri de cancere. Este vorba de Clinica de Chirurgie Toracica de la Institutul "Marius Nasta", Clinica de Urologie de la Institutul "Teodor Burghele", Clinica de gastroenterologie de la Spitalul Militar Central, Clinica de Chirurgie de la "Sfanta Maria" si Clinica Chirurgie 3 de la Spitalul Universitar Urgenta Bucuresti.

Durata proiectului este de 34 de luni.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Proiect-de-cercetare_-O-bio-banca-de-probe-de-la-pacienti-cu-cancer-din-Romania-pentru-analizarea-factorilor-de-risc_20199/

lauff lautf laurf