Imprimare

Premiul Lasker, acordat pentru cercetari privind Parkinson neurochirurgului francez Alim-Louis Benabid

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Neurochirurgul francez Alim-Louis Benabid a fost distins luni cu prestigiosul premiu al Fundatiei americane Lasker, considerat Nobelul american pentru cercetari clinice inovative, privind maladia Parkinson, potrivit Agerpres, care citeaza agentia France Presse.

Cu aceeasi ocazie, premiul pentru realizari speciale Albert Lasker in stiinte medicale a fost acordat geneticianului americanMary-Claire King pentru intreaga sa cariera si in mod special pentru descoperirea genei BRCA1, responsabila de anumite forme ale cancerului de san.

Profesorul Benabid, membru al Academiei de stiinte, imparte premiul pentru cercetare in domeniul medical cu neurologul american Mahlon Delong pentru realizarea sa in ce priveste punctul de tehnica cunoscut drept Stimularea cerebrala profunda (SCP).

Aceasta interventie chirugicala permite reducerea tulburarilor motorii ale unui bolnav de Parkinson prin implantarea unor electrozi pe creier, pentru stimularea nucleului subtalamic.

'Realizarile profesorilor DeLong si Benabid ajuta la imbunatatirea vietii a mai bine de 100.000 de pacienti din intreaga lume care au suportat aceasta interventie chirurgicala', potrivit unui comunicat al Fundatiei pe site-ul sau de internet.

Profesorul Benabid a fost seful sectiei de neurochirurgie al spitalului universitar din Grenoble (1989-2007), iar in 2009 a fondat la Grenoble centrul de cercetare biomedicala CLINATEC care reuneste aproximativ o suta de cercetatori specializati in maladii neurodegenerative.

Printre alti laureati pentru acest premiu s-au mai aflat Kazutoshi Mori de la Universitatea din Kyoto si Peter Walter de la Universitatea din California pentru cercetari privind plierea proteinelor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiul-Lasker_-acordat-pentru-cercetari-privind-Parkinson-neurochirurgului-francez-Alim-Louis-Benabid_20204/

lauff lautf laurf