Imprimare

Seful DSP Harghita: Reteaua de medicina scolara ar trebui intarita

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reteaua de medicina scolara ar trebui intarita si ar trebui sa se faca o raportare nominala a starii de sanatate a copiilor si o monitorizare a acesteia, considera seful Directiei de Sanatate Publica Harghita, dr. Tar Gyongyi, anunta Agerpres.

Aceasta a declarat, ca in orasele din Harghita exista medici scolari, dar care sunt in vârsta, in vreme ce la sate nu functioneaza cabinete scolare, activitatea de medicina scolara fiind acoperita de medicii de familie.

Dr. Tar Gyongyi considera ca reteaua de medicina scolara ar trebui intarita, dar demersul este dificil acum, in conditiile in care se inregistreaza o lipsa de medici, iar medicii scolari sunt cei mai prost platiti.

'Consider ca ar fi bine sa se intareasca aceasta retea, dar in conditiile actuale de lipsa de medici, este dificil pentru ca sunt cele mai prost platite posturi. (...)Sunt mai in vârsta (nr: medicii scolari), mai prost platiti, nu au reprezentanti care sa se lupte pentru ei. Ei isi fac datoria, pentru ca nu am avut probleme', a declarat dr. Tar Gyongyi.

Sefa DSP Harghita a spus ca in Ungaria reteaua de medicina scolara este mult mai dezvoltata si mai bine organizata, medicii scolar avand sarcini bine definite de la minister, in vreme ce 'la noi sunt cam ai nimanui'.

Dr. Tar considera ca ar trebui sa functioneze, la nivelul tarii, un sistem unic de monitorizare a starii de sanatate si sa existe, pentru toti copii, o raportare nominala, iar medicul sa aiba o evidenta cu indicatorii pentru toti copii, astfel incât sa exista o situatie exacta a starii de sanatate, in functie de care se pot elabora politicile de sanatate. 'Daca ar fi asa am avea o situatie mai precisa despre starea de sanatate a copiilor nostri, a intregii generatii si am sti la ce sa ne asteptam peste 10, 20 ani si am putea sa-i monitorizam in continuare, cum se face in alte tari. Pentru ca nu numai bolnavii sunt monitorizati, ci si oamenii sanatosi', a conchis sefa DSP Harghita.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Seful-DSP-Harghita_-Reteaua-de-medicina-scolara-ar-trebui-intarita_20203/

lauff lautf laurf