Imprimare

Studentii medicinisti si tinerii medici simt nevoia consilierii profesionale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un procent de 85,5% dintre studenti considera ca activitatile de consiliere si orientare profesionala sunt necesare pentru alegerea specializarii potrivite si pentru a descoperi alte optiuni de cariera la finalizarea studiilor de licenta, arata ”Studiul privind nevoile de orientare si consiliere profesionala a studentilor la medicina”, realizat in perioada iunie – august 2014 pe un esantion de 380 studenti la medicina si 153 medici rezidenti din Regiunea de Nord Est., in cadrul proiectului ”Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes”, derulat de Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr.T. Popa” Iasi in parteneriat cu Societatea Studentilor Medicinisti Iasi.

Si aproximativ 88,2% dintre medicii rezidenti respondenti sunt de parere ca serviciile de consiliere si orientare profesionala poate ajuta studentii la medicina sa isi aleaga specializarea potrivita la terminarea facultatii.

Cei mai multi studenti (58.9%) au raspuns ca, pana in prezent nu au apelat la servicii de consiliere si orientare profesionala. 22,6% doresc sa apeleze, iar 18,5% nu au o parere formata in acest sens.

58,1% dintre medicii rezidenti au raspuns ca nu au apelat la servicii de consiliere si orientare profesionala in vederea alegerii specialitatii medicale pe durata studiilor lor de licenta.

Un procent de 64% dintre studentii care au raspuns chestionarului considera ca nu au suficiente informatii despre specificul specialitatilor medicale pentru a putea face o alegere potrivita, 34% considera ca sunt suficienti informati iar 2% ca au timp suficient sa se informeze si sa cunoasca specificul tuturor specialitatilor medicale.

In privinta surselor de informare in privinta alegerii specialitatii, studentii prefera medicii rezidenti (47,1%), profesori (44.5%), colegi (21.9%) si mass media (6.1%). Alte surse de informare sunt parintii care sunt de profesie medici, rude care lucreaza in domeniul medical, internetul si site-ul universitatii.
La intrebarea ”Considerati ca dispuneti de suficiente informatii cu privire la specificul locului de munca in care veti practica specialitatea aleasa?”, 77,6% dintre respondenti au spus nu, iar 22.4% considera ca dispun de suficiente informatii.

Cei mai multi studenti (64,7%) sunt de parere ca workshopurile cu specialisti din domeniu sunt foarte eficiente. Urmeaza consilierea individuala, fata in fata (40%) si consilierea de grup (15,5%). Doar 7,1% dintre studentii respondenti considera ca procesul online de consiliere pe o platforma spoecializata poate avea efecte benefice.

La intrebarea ”Considerati ca fiind necesara organizarea unor stagii suplimentare de pregatire practica pentru motivarea alegerii unei specialitati?”, majoritatea (84.7%) a raspuns da, comparativ cu cei 14.3% care au raspuns nu. Doar un procent de 1% dintre studenti considera ca in anii de studiu sunt realizate multe ore de practica care ar trebui sa fie suficiente.

”Rezultatele acestui studiu confirma premisa de la care am pornit acest proiect si anume nevoia reala a studentilor la medicina de a fi consiliati si orientati profesional in vederea alegerii specialitatii. Studentii medicinisti stiu foarte bine ca au nevoie de mai multe informatii in ceea ce priveste specificul specializarii, doresc sa afle mai multe de la specialisti in cadrul workshopurilor si au nevoie de consiliere. Intr-un context dificil, in care constatam o puternica demotivare a viitorilor medici de a profesa in Romania, noi ne propunem ca dincolo de pregatirea de specialitate, sa le aratam studentilor ce inseamna locul de munca, ce particularitati are si sa ii ajutam sa afle ce li s-ar potrivi cel mai bine”, a declarat prof. Dr. Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie ”Gr.T. Popa” Iasi si managerul proiectului ”Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o specializare de succes”.

”Studiul privind nevoile de orientare si consiliere profesionala a studentilor la medicina” a fost realizat in perioada iunie – august 2014 prin aplicarea de chestionare pe un esantion de 380 de studenti si 153 medici rezidenti in cadrul proiectului ”Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes”, derulat de Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr.T. Popa” Iasi in parteneriat cu Societatea Studentilor Medicinisti Iasi.

Proiectul Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes  este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritara 2 „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, domeniul major de interventie 2.1 „Tranzitia de la scoala la viata activa”.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studentii-medicinisti-si-tinerii-medici-simt-nevoia-consilierii-profesionale_20207/

lauff lautf laurf