Imprimare

Romania, a treia tara din lume care a implementat dosarul electronic

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romania este a treia tara din lume dupa Lituania si Singapore in care functioneaza dosarul electronic al pacientului, a declarat  dr. Marius Octavian Filip, expert onorific al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, responsabil cu dosarul electronic al pacientului, care a participat la Poiana Brasov la a 15-a conferinta nationala de medicina de urgenta, conform Agerpres.

"Suntem a treia tara din lume dupa Lituania si Singapore care a realizat la nivel national un astfel de sistem si, alaturi de reteta electronica si de cardul pacientului pe care fiecare cetatean il va primi in curand, putem spune ca am incheiat trilogia componentelor de IT medical care vor creste calitatea serviciilor medicale. Dosarul electronic al pacientului, prin informatiile pe care le aduce, care sunt proprietatea exclusiva a pacientului, asta fiind axioma zero a sistemului vor putea fi accesate de orice medic cu acordul explicit al pacientului. Insa, exista o sectiune de urgenta, sumarul de urgenta care este dedicat special medicilor de urgenta unde acordul pacientului nu este necesar. Colegii din SUA prezenti la conferinta s-au aratat foarte interesati de a participa la prezentarea pe care am facut-o in cadrul acestui eveniment.Ce aducem noi totalmente novator in acest domeniu este faptul ca dosarul electronic al pacientului poate fi accesat de oriunde din lume. Daca cineva merge la tratament in Ungaria, Israel sau Turcia, si nu am ales intamplator aceste tari, acolo pacientul deschide cu elementul de securitate dosarul propriu, sistemul automat traduce in limba aleasa de pacient, a intors monitorul spre medic si acesta are la indemana toate informatiile pacientului. O oportunitate mai mare ca aceasta nu exista la ora actuala", a explicat dr. Marius Octavian Filip.

El a adaugat ca dosarul electronic al pacientului functioneaza din 20 aprilie 2014, iar pana acum au fost initiate peste cinci milioane de dosare cu date in acest sistem care pot fi accesate. Proiectul nu este unul cu implicatii financiare, este un proiect medical dezvoltat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care pana acum a fost prezentat prin intermediul a 24 de conferinte desfasurate in tara, si prezentarea continua.

"Prezentarea dosarului electronic al pacientului o facem usor, pas cu pas, nu in forta, si decat sa fie respins de corpul medical care, in general este conservator, care tinde sa respinga tot ce este nou si mai ales ce nu intelege, incercam sa nu fortam lucrurile. Este la inceput si se va dezvolta treptat, treptat", a mai precizat sursa citata.

Softul dosarului electronic al pacientului care este eminamente medical ii priveste pe toti pacientii nu numai pe cei asigurati. De asemenea, nu numai pe medicii care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, ci si pe medicii care lucreaza in sistemul privat.

Dr. Marius Octavian Filip a adaugat ca participa la cea de a-XV-a Conferinta nationala de medicina de urgenta cu o trecere in revista acelor mai importante elemente legate de dosarul electronic al pacientului, care ar putea fi utilizat intensiv de catre medicii de urgenta atat in urgenta de prespital, de pe ambulanta cat si la camera de garda.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Romania_-a-treia-tara-din-lume-care-a-implementat-dosarul-electronic_20223/

lauff lautf laurf