Imprimare

Romanii nu vor mai fi tratati in spitalele europene din cauza datoriilor statului. CNAS sustine contrariul

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE) cere Guvernului Romaniei sa plateasca urgent datoria de peste 200 de milioane de euro la diverse spitale europene, atragand atentia ca bolnavii romani nu vor mai fi tratati in unitatile medicale din Europa, scrie Mediafax.

”FADERE cere Guvernului Romaniei sa isi plateasca urgent datoriile catre spitalele tarilor europene. In caz contrar, spitalele din Europa nu vor mai efectua nicio interventie pentru bolnavii romani care merg in strainatate sa se trateze folosind cardul european”, se arata intr-un comunicat al FADERE.

Federatia mentioneaza ca tot mai multi romani cu afectiuni grave sau boli ce nu pot fi tratate in Romania aleg sa fie operati in strainatate datorita tratamentelor mult mai eficiente accesand Formularul European C112 (introdus din 2007).

”Din cauza datoriei pe care Romania o are catre unele spitale europene, acestea nu vor sa mai efectueze interventii chirurgicale sau tratamente pana ce Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a Romaniei nu vireaza suma care acopera costurile acestora. Potrivit CNAS, Romania are o datorie de peste 200 de milioane de Euro, cu cele mai multe restante in Germania, Italia, Austria si Franta”, precizeaza sursa citata.

Raspunsul CNAS: Romanii pot beneficia de servicii medicale in strainatate conform regulamentului european

"Au avut loc intalniri anuale cu reprezentantii tarilor in care am acumulat cele mai mari sume de plata pentru serviciile medicale acordate asiguratilor romani. In cadrul acestor intalniri s-a convenit asupra sumelor care vor fi decontate anual, pentru a nu se crea blocaje. De altfel, regulamentul european prevede ca nu poate fi refuzat dreptul la servicii medicale pe teritoriul unei alte tari pe motiv de neplata a datoriilor acumulate de tara din care provine asiguratul", spun reprezentantii CNAS.

Surse din CNAS au explicat printr-un comunicat de presa ca asiguratul poate fi refuzat in situatia in care serviciul medical solicitat nu respecta regulamentul european. De exemplu, in baza CEASS daca se solicita tratament planificat sau furnizorul de servicii medicale la care solicita serviciul nu se afla in contract cu sistemul public de sanatate din tara respectiva.

De asemenea, serviciile medicale la care asiguratii au dreptul in baza formularului european S2/E112 sunt cele care se regasesc in pachetul de servicii medicale de baza, decontate din FNUASS. Serviciile medicale care se acorda in baza CEASS si a celorlalte formulare europene sunt cele prevazute in legislatia statului membru in care se solicita serviciul.

Din 2007 pana la sfarsitul anului 2013, CNAS a decontat pentru serviciile medicale de care au beneficiat romanii in Europa suma de peste 190 de milioane de euro. Pana la data de 31 august 2014, suma de plata a ajuns la aproximativ 212 milioane de euro. Termenul de decontare prevazut de legislatia europeana pentru aceste servicii este de 18 luni de la data intrarii documentelor de plata la CNAS, iar daca acestea sunt contestate termenul se prelungeste la 36 de luni. Asadar, o mare parte din sumele datorate nu au depasit termenul de decontare prevazut de legislatia europeana.

Cele mai mari datorii pe care statul roman le are catre statele din UE sunt in: Germania (peste 73 de milioane de euro), Italia (peste 40 de milioane de euro), Austria (aproape 31 de milioane de euro) sau Spania (16 milioane de euro).

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Romanii-nu-vor-mai-fi-tratati-in-spitalele-europene-din-cauza-datoriilor-statului.-CNAS-sustine-contrariul_20235/

lauff lautf laurf