Imprimare

VIDEO Congresul National de Hepatologie, la o noua editie, intre 2-4 octombrie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In perioada 2-4 octombrie are loc al XXIV-lea Congres National de Hepatologie al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, concomitent cu cel de-al IV-lea Simpozion Romano-Francez de Hepatologie si al V-lea Curs Balcanic de Hepatologie.

Manifestarea s-a impus de-a lungul vremii si a devenit un eveniment important in randul medicilor internisti, gastroenterologi, infectionisti ori de alte specialitati, interesati de problematica abordata. Anul acesta, sunt asteptati in jur de 400 de participanti. De asemenea, vor fi prezenti speakeri atat din strainatate, cat si din tara.

Anul acesta, discutiile se vor centra, in principal, asupra urmatoarelor teme:
- infectii hepatitice ( VHB, VHC, coinfectia VHB/VHD );
- ficatul gras non-alcoolic;
- ciroza hepatica si complicatiile acesteia;
- neoplasmul hepatic;
- transplantul de ficat.

Presedintii manifestarii vor fi prof. dr. Mihai Voiculescu si prof. dr. Irinel Popescu.

In prezent, ingrijirea bolilor hepatice a inregistrat o crestere importanta a costurilor peste resursele bugetare actuale. Se doreste ca, la finalul evenimentului, sa se identifice masurile ce sunt necesare pentru imbunatatirea situatiei prin reducerea costurilor si eficientizarea tratamentelor astfel incat raportul cost-eficienta sa justifice investitiile.

Conform unor studii, se atrage atentia asupra unui fapt ingrijorator - in spatiul in care se afla Romania se constata o prevalenta medie-ridicata a infectiei B, C, D, E (VHB – 6,4%, VHC – 5,4%, VHE – 12%).

Romania se afla intr-un clasament nefavorabil european in ce priveste procentul investigatiilor si al pacientilor aflati in terapie. Astfel ca, structurile europene – prin Comisia Europeana, au decis ca Romania sa primeasca consiliere si suport investigational, diagnostic, organizatoric si logistic si sa alcatuiasca un raport cu recomandari necesare in vederea diminuarii cresterii afectiunilor hepatice.

Prof. dr. Mihai Voiculescu a introdus ideea de solidaritate a abordarii infectiilor virusal hepatitice, a ficatului gras non-alcoolic si a cancerului hepatic. Necesitatea unei noi strategii, a fost propunerea prof. Voiculescu, sustinuta la Geneva, in fata reprezentantilor a cca. 150 de state, domnia sa pledand pentru trecerea de la abordarea localist-zonala inspre cea globala, sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care sa coordoneze intregul spectru al activitatilor de depistare, evaluare si de tratare a infectiilor virusal hepatitice.

Faptul ca la inceputul lunii octombrie vor fi prezenti 25 din cei mai importanti specialisti din Balcani si din Franta, ce vor discuta, impreuna cu specialistii romani, problematica bolilor hepatice, este un semnal de recunoastere a valorii scolii romanesti de hepatologie.

 Puteti urmari un interviu acordat de catre prof. Mihai Voiculescu pentru PaginaMedicala.ro pe tema Congresului National de Hepatologie:

 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/VIDEO-Congresul-National-de-Hepatologie_-la-o-noua-editie_-intre-2-4-octombrie_20251/

lauff lautf laurf