A fost initiat un studiu privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei diabetului zaharat
In aceasta toamna, a fost demarat primul studiu clinic privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei diabetului zaharat (DZ) de tip 2 la pacientii cu obezitate. Studiul, denumit CREDOR (Collaborative Romanian Efforts for Diabetes an Obesity Retrench), se va desfasura timp doi ani si va costa 300 de mii de euro.
Proiectul de cercetare CREDOR este initiat de spitalul Ponderas, alaturi de Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” Bucuresti, Institutul de Biologie si Patologie Celulara „Nicoale Simionescu” si Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”.
„Am initiat un proiect de cercetare care are drept obiectiv identificarea unei solutii in contextul medical din Romania pentru tratarea diabetului pe cale chirurgicala, a diabetului zaharat de tip II”, a explicat dr. Catalin Copaescu, medic primar Chirurgie Generala, cu competenta in Chirurgie Laparoscopica si Chirurgie Bariatrica si director general Ponderas.
Care sunt obiectivele studiului
Proiectul de fata are doua obiective majore: (1) clinic -selectia pacientilor cu obezitate si DZ2 care au sanse de remisie a DZ2 dupa interventia de chirurgie metabolica si (2) de cercetare – descifrarea mecanismelor celulare si moleculare care intervin in procesul de remisie al DZ2 dupa interventia de chirurgie metabolica. Primul obiectiv reprezinta o noutate la nivel national, dat fiind ca pana in prezent nu a fost efectuat un studiu prospectiv randomizat asupra potentialului de remisie a DZ2 dupa interventia de chirurgie metabolica. Cel de-al doilea obiectiv are la orizont perspectiva gasirii unor noi biomarkeri cu potential de tinte terapeutice in remisia DZ2.
„Studii numeroase, extinse, au aratat eficienta chirurgiei pentru controlul diabetului zaharat de tip 2, la pacientii care au o istorie mai lunga sau mai scurta a acestei suferinte. Apoi, a urmat o perioada in care s-au realizat studii comparative intre chirurgie si tratamentele conservatoare, studii care astazi depasesc 20 de ani, sunt studii prospective, studii care arata beneficiile chirurgiei la acesti pacienti cu obezitate si diabet. Mai recent, s-au initiat la nivel international, studii randomizate comparative, intre chirurgie si tratament conservator, studii care beneficiaza de calitatea unui astfel de mod de cercetare, sunt lipsite de influente subiective”, a explicat dr. Catalin Copaescu.
Cine poate participa la studiu
Proiectul de cercetare este unul randomizat comparativ si va reuni doua grupuri de subiecti: primul grup, format din 20 de barbati, va suferi interventie chirurgicala de micsorare a stomatcului, iar cel de-al doilea grup, format tot din 20 se barbati, va primi tratament impotriva diabetului zaharat de tip 2.
Selectia lotului de pacienti se va face la sfarsitul lunii noiembrie. Pana atunci, pe lista se poate inscrie orice persoana care se incadreaza in urmatorii indicatori: indice de masa corporala (BMI) 30-45kg/mp, varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani, afectiune cu diabet zaharat tip 2 de 5 - 10 ani, hemoglobina glicozilata (HbA1c) > 7%, sex masculin. Inscrierile in acest studiu se pot face pe http://ponderas.ro/studiu-clinic/ sau la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu” Bucuresti, la Centrul de Diabet, intre orele 09:00 si 13:00.
Care sunt etapele studiului
Dupa selectia celor 40 de pacienti cu obezitate, care au dezvoltat si diabet zaharat de tip 2, jumatate dintre ei va beneficia gratuit de operatia de micsorare a stomacului. Dupa operatie, pacientii vor fi monitorizati timp de un an, pentru a observa rezultatele. Celorlalti pacienti le va fi administrat in continuare tratament personalizat si vor urma dieta corespunzatoare, fiind urmariti indeaproape de echipa medicala.
Ulterior va fi comparata evolutia parametrilor morfologici si biochimici de la pacientii cu obezitate si diabet zaharat de tip 2, tratati conventional sau prin chirurgie metabolica.Totodata, rezultatele obtinute vor fi consolidate cu cele ale cercetarii mecanismelor celulare si moleculare implicate in secretia disfunctionala de insulina.
Costurile acestui studiu se ridica la 300 de mii de euro
In Romania nu exista statistici conludente asupra costurilor de tratare a unui pacient diabetic, insa la nivel mondial sunt publice aceste date. Astfel, in medie, in medie, costul pentru tratamentul clasic medicamentos al unui pacient diabetic este in jur de 4.300 $/an in Marea Britanie, in timp ce in SUA este aproape dublu, de 8.500 $/an.
Cu toate acestea, Ministerul Educatiei si Cercetarii va finanta acest studiu cu 255 de mii de euro, iar Clinica Ponderas, cu 45 de mii de euro. In total, sunt alocati 300 de mii de euro.
Situatia diabetului la nivel mondial
...Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro