Imprimare

VIDEO Noi programe vor fi finantate de catre Ministerul Sanatatii, din aceasta toamna

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Doua programe finantate de Ministerul Sanatatii (MS) se vor lansa in viitorul apropiat: Programul de trauma si Programul de accident vascular cerebral (AVC), care va incepe din octombrie si pentru care se vor aloca 5 milioane de lei, conform secretarului de stat in MS Dorel Sandesc.

Programul de trauma va fi finantat de MS cu 30 de milioane de lei si se va desfasura in 20 de spitale.

„Zilele acestea, vom anunta lansarea ultimelor doua programe pe care le-am anuntat la inceputul mandatului: Programul de trauma, prin care se va asigura finantarea materialelor de osteosinteza, acele materiale necesare pentru operarea pacientilor cu politraumatisme (...) foarte scurte si pe care spitalele nu si le puteau permite intotdeauna, si Programul de accident vascular cerebral (...) prin care vom asigura finantarea medicamenetlor trombolitice necesare in tratamentul de urgenta al pacientilor cu accident vascular cerebral”, a explicat prof. dr. Dorel Sandesc.

De asemenea, se va demara si Programul de radiologie interventionala, prin care se va asigura interventia in urgenta, la pacientii cu accident vascular cerebral, o interventie endovasculara, ce poate rezolva cazurile evitand interventiile chirurgicale si aducand beneficiu terapeutic.

Echipa ministrului Banicioiu a gandit un pachet numit „Actiuni prioritare”, adresate bolilor cardiovasculare. In acest sens, MS a implementat Programul national de infarct miocardic acut (IMA), care asigura finantarea stenturilor necesare pentru tratamentul in urgente a pacientilor cu aceasta problema. Astfel, daca in 2010, mortalitatea prin IMA era de 13, 5%, in 2014, aceasta cifra a ajuns la 8,2%, devenind un succes pe plan european. Acest program are alocate 20 de milioane de lei si se desfasoara in 16 spitale, conform prof. dr. Dragos Vinereanu, presedintele Comisiei de Cardiologie din cadrul MS.

„De anul trecut am reusit, la finalul lui, sa demaram o alta actiune prioritara importanta – Anestezie terapie intensiva – care asigura completarea finantarii pentru medicamente si pentru consumabile necesare ingrijirii pacientilor din sectiile de Anestezie si terapie intensiva. Aceste programe s-au impus ca o necesitate datorita unei realitati: decontarile facute de CNAS nu acopera cheltuielile reale necesare ingrijirii cazurilor grave. Astfel ca spitalele nu aveau la dispozitie cele necesare intotdeauna si spitalele mari, importante, aveau deficit, iar sectiile care tratau aceste cazuri erau <<gaura neagra>> a acestor spitale”, a mai spus Dorel Sandesc.

Un alt program, lansat anul acesta de MS, se numeste "Actiuni prioritare pentru profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica"si are alocati 4,9 milioane de lei, desfasurandu-se in sapte spitale.

In toate aceste programe ale MS vor fi inclusi aproximativ o mie de pacienti, cu probleme de sanatate grave.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/VIDEO-Noi-programe-vor-fi-finantate-de-catre-Ministerul-Sanatatii_-din-aceasta-toamna_20252/

lauff lautf laurf