Imprimare

CNAS: Furnizorii de servicii medicale pot controla online calitatea asiguratilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Verificarea calitatii de asigurat se poate face online, direct la furnizorii de servicii medicale, conform Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Potrivit prevederilor Ordinului Presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 581/08.09.2014 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat, persoanei care necesita servicii medicale, medicamente, ingrijiri la domiciliu si dispozitive medicale, cu exceptia celor din pachetul minim de servicii medicale, ii va fi verificata calitatea de asigurat de catre furnizorul de servicii medicale ca urmare a interogarii aplicatiei pe site-ul CNAS.

"Este o masura menita sa vina in sprijinul asiguraților care nu mai trebuie sa faca un drum la casa de asigurari pentru a cere adeverința de asigurat, atat timp cat exista un instrument la indemana tuturor furnizorilor de servicii medicale pentru a verifica daca cel care solicita serviciul este asigurat sau nu”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Daca in urma interogarii, persoana apare ca neasigurata, aceasta se va prezenta la casa de asigurari de sanatate cu documentele care atesta calitatea de asigurat pentru a solicita eliberarea unei adeverinte. Documentele necesare pentru a face dovada calitatii de asigurat la casa de asigurari sunt prevazute in ordinul mai sus mentionat pentru fiecare categorie de asigurati in parte.

Automat, la eliberarea adeverintei de catre casa de asigurari, calitatea de asigurat va fi validata si in sistemul informatic (SIUI). Astfel, nu mai este necesara eliberarea adeverintei de asigurat pentru persoanele care figureaza in sistemul informatic ca fiind persoane asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, conform aplicatiei instalata pe site-ul CNAS.

Pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordinului Presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 581/08.09.2014, CNAS a transmis o circulara catre casele teritoriale de sanatate.

Aceasta masura este tranzitorie si va fi inlocuita anul viitor de cardul national de sanatate, care va face dovada calitatii de asigurat.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CNAS_-Furnizorii-de-servicii-medicale-pot-controla-online-calitatea-asiguratilor_20257/

lauff lautf laurf