Imprimare

Dr. Muresian, SUUB: Am disecat si fotografiat inimi inca din studentie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dr. Horia Muresian, seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, anatomist si expert al fotografiei medicale, participa, alaturi de Cristina Bobe si Sebastian Florea, la Expozitia Gentle Violence de la Sibiu, cu o serie de fotografii inedite ale inimii si structurilor sale delicate, la nivel microscopic si macroscopic.

Dr. Muresian a vorbit, intr-un interviu pentru PaginaMedicala.ro, despre inclinatia spre fotografia medicala inca din timpul studentiei, despre contributiile in dictionarele de specialitate, dar si despre alte arii tematice pe care le ia in considerare atunci cand fotografiaza.

Expozitia foto-senzoriala Gentle Violence mai poate fi vizitata pana pe 28 septembrie, la Muzeul National Brukenthal din Sibiu. „Gentle Violence” reprezinta o serie anuala de expozitii dedicate fotografiei artistice in cadrul medical, care prezinta imagini din spatele usilor inchise ale salilor de operatie. Prima editie din aceasta serie prezinta lucrarile artistilor Cristina Bobe, dr. Horia Muresian si Sebastian Florea. Expozitia aduce in atentia publicului, in premiera in Romania, fotografii din timpul interventiilor pe inima, imagini cu structuri delicate ale inimii, precum si o coloana sonora care recompune atmosfera din sala de operatie.

Iulia Visan (I.V.): Cum ati inceput sa faceti fotografii cu tema medicala?

Dr. Horia Muresian (H.M.): Inclinatia catre acest tip specific de fotografie a debutat din anii studentiei. Dar pentru a fi mai explicit, as aminti si aceea ca pasiunea pentru fotografie si ulterior directionarea catre latura medicala a acesteia, a venit din partea tatalui meu. In primul rind, el m-a invatat sa fotografiez. Apoi tot el, fiind medic dermatolog si avand o colectie impresionanta de cazuri cu afectiuni cutanate, mi-a indrumat primii pasi catre fotografia medicala. Ca student, am disecat mult si nu numai in primii ani ai studiului obligatoriu al anatomiei, ci pe intreaga perioada a facultatii (ca si apoi, ca medic, pana in ziua de astazi). Am ilustrat pe hartie fotografica o parte dintre studiile mele anatomice de atunci.

Devenind medic chirurg cardiovascular, m-am confruntat cu faptul ca inima umana reprezinta un organ greu de inteles (daca nu, chiar imposibil) doar prin studierea unor texte, atlase si scheme. La fel si intraoperator, caci in timpul operatiilor pe inima, acest organ nu este niciodata expus pe atat de mult pe cat ar avea nevoie un medic in formare, pentru a intelege anatomia complexa a acestui organ nobil. Am inceput atunci sa disec de unul singur, cat mai multe inimi si in paralel, sa le fotografiez. In perioada in care am lucrat in Italia, am invatat alte tehnici de fotografie medicala de la unul dintre colegii mei si mi-am imbunatatit calitatea acestui tip de documentare.

Dar fiind impresionat de frumusetea inimii, care se releva in numeroase aspect ca fiind un organ cu o alcatuire de neimaginat pana atunci, am inceput sa urmaresc si latura artistica a fotografiilor inimii.Dr. Muresian, SUUB: Am disecat si fotografiat inimi inca din studentie

I.V.: Care este scopul pe care il urmariti facand aceste fotografii?

H.M.: In primul rand, cel medical, cel relevant pentru toti cei care diagnosticheaza si trateaza bolile inimii, deci imaginile mele se adreseaza nu numai chirurgilor cardiaci, ci in aceeasi masura cardiologilor (ecografisti sau interventionisti), specialistilor CT si RMN si, nu in ultimul rand, tuturor celor aflati in program de formare, de la studenti si pana la medici in specialitate. In egala masura, impactul este important si asupra anatomistilor.

Foto Dr. Horia Muresian: Aorta

I.V.: Anul acesta, tema expozitiei de la Sibiu este legata de chirurgia cardiovasculara. V-ati gandit sa participati cu fotografii din alte arii tematice pentru expozitiile viitoare?

H.M.: Da, caci activitatea mea chirurgicala nu se rezuma doar la chirurgia cardiovasculara. Operez in egala masura pacienti cu tumori localizate in regiunile cele mai dificile din punct de vedere anatomic, in raport cu vase importante de sange sau cu nervi, si abordez segmentele cele mai diverse: baza capului, gat, mediastin si torace, abdomen si diafragma, sfera genitala, membrele. In egala masura, vin in contact cu pacienti care in afara bolii cardiovasculare, sufera de afectiuni medicale, infectioase, dermatologice, s.a.m.d.

Ilustrarea din toate aceste domenii cred ca va fi la fel de interesanta iar impactul, cel putin asemanator celui de acum.

I.V.: Fotografiile dvs. au aparut si in carti de specialitate. Povestiti-ne detaliat despre ce este vorba si cum, ati reusit sa fiti "publicat" in acest fel?

H.M.: In primul rind, as dori sa amintesc un element principal: nu este vorba doar de imagini. In toate publicatiile pe care le concep, ponderea imaginilor este egala cu cea a textului, caci sa nu uitam, imaginile reprezinta ilustrarea unor studii anatomice si chirurgicale. Asemenea studii au aparut si apar sub forma de articole de specialitate sau carti de specialitate.

Va referiti, probabil, la cele patru tratate internationale la care am contribuit cu capitole sau, in aceeasi masura, la monografia "The Clinical Anatomy of the Coronary Arteries. An Anatomical Study on 100 Human Heart Specimens", aparuta in 2009, la care suDr. Muresian, SUUB: Am disecat si fotografiat inimi inca din studentient singurul autor, fiind in totalitate conceptia mea, premiata atat la nivel international, cat si de catre Academia Romana si respectiv de Academia Oamenilor de Stiinta si care, ca titlu de mandrie, se afla in colectia Bibliotecii Congresului din Statele Unite.

As dori sa mentionez ca, la o parte dintre tratatele internationale la care am contribuit, am fost invitat de catre personalitati de peste hotare – profesori si sefi de scoli pe care nu i-am intalnit vreodata – doar ca urmare a studierii articolelor mele. Ultima solicitare si pentru care ma simt deosebit de onorat, este la tratatul cel mai celebru: "Anatomia lui Gray" – editia britanica.

Foto Dr. Horia Muresian: Ventriculul drept

...

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Muresian_-SUUB_-Am-disecat-si-fotografiat-inimi-inca-din-studentie_20262/

lauff lautf laurf