Imprimare

(P) Principii de baza in administrarea contraceptiei de urgenta

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Contraceptia de urgenta, cunoscuta publicului larg mai ales sub denumirile „pastila de a doua zi” si „pilula de a doua zi”, este solutia eficienta si sigura care poate fi folosita pentru a preveni o sarcina nedorita in urma unui contact sexual neprotejat. Dr. Mirela Popa, medic primar ginecologie si specialist in cadrul campaniei Planifica Neprevazutul! (www.planificaneprevazutul.ro), expune pe larg caracteristicile acestei metode contraceptive, in stransa legatura cu modul optim de folosire si frecventa utilizarii.

Principiul de actiune al pilulei de a doua zi se bazeaza pe actiunea levonorgestrelului, substanta activa din compozitie, aceeasi intalnita si in contraceptia orala de lunga durata, insa in doze diferite, optime unei administrari zilnice. Asadar, contraceptia de urgenta are un mecanism similar anticonceptionalelor, insa mai intens si concentrat, pentru a putea actiona rapid, amanand sau blocand ovulatia pana la eliminarea pericolului ca ovulul si spermatozoidul sa fecundeze.

Levonorgestrelul este un hormon progesteronic sintetic, care mimeaza caracteristicile si rolul hormonilor feminini. Substanta este inofensiva, metabolizata rapid si are cu atat mai multe sanse de reusita, cu cat este folosita mai curand dupa contactul sexual care a ridicat probleme. in aceasta categorie intra atat contactele sexuale neprotejate, cat si acele situatii in care metoda contraceptiva folosita a esuat (ruperea sau alunecarea prezervativului, administrarea incorecta a contraceptiei orale regulate, medicamente care au interactionat cu anticonceptionalele folosite in mod curent, varsaturi la scurt timp dupa ingerarea contraceptivului oral etc).

Intrucat, adesea, intelegerea mecanismului si caracteristicilor contraceptiei de urgenta nu este exacta, acest lucru influenteaza administrarea. Principalele aspecte legate de contraceptia de urgenta sunt:

  • Rapiditatea utilizarii este esentiala. Contraceptia de urgenta este eficienta numai daca este utilizata conform intervalului de timp mentionat in prospect. Folosita ulterior, aceasta nu mai are niciun efect.
  • Metoda poate fi folosita ori de cate ori este nevoie pe durata unui an, cu mentiunea ca ea a fost create pentru situatii de urgenta, si nu pentru utilizare constanta. Daca astfel de situatii apar des, acesta este semnul ca este nevoie de o metoda contraceptiva eficienta pe termen lung. Astfel, contraceptia de urgenta ramane o solutie potrivita cazurilor de urgenta.
  • Indiferent de frecventa utilizarii, contraceptia de urgenta nu conduce la infertilitate.
  • Contraceptia de urgenta poate determina numai efecte secundare pe termen scurt (dureri de cap sau abdominale, varsaturi sau senzatie de greata, sensibilitate la nivelul sanilor, diaree sau oboseala).
  • Singurul pericol al utilizarii frecvente este dereglarea ciclului menstrual. in general, femeile planifica anumite activitati tinand seama si de venirea menstruatiei. Administrarea contraceptiei de urgenta poate face ca menstruatia sa apara cu 5-7 zile mai devreme sau mai tarziu decat in mod obisnuit. Asadar, o utilizare frecventa poate da complet peste cap regularitatea ciclului menstrual, cauzand un real disconfort.
  • Nu afecteaza sarcina. Daca este administrat mai tarziu, dupa ce sarcina a fost instalata, aceasta nu este afectata.

Despre campania Planifica Neprevazutul!
Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala a lansat in octombrie 2013 campania Planifica Neprevazutul! cu scopul de a informa si educa publicul in privinta contraceptiei orale de lunga durata si a contraceptiei de urgenta, ca solutii privind evitarea unei sarcini nedorite. Campania se desfasoara pe platforma online www.planificaneprevazutul.ro, in parteneriat cu Asociatia de Planificare Familiala din Romania (APFR).

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_P_-Principii-de-baza-in-administrarea-contraceptiei-de-urgenta_20269/

lauff lautf laurf