Imprimare

Conf. Rafila: Campania de vaccinare antigripala ar putea incepe in noiembrie, nu in decembrie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Consilierul personal al ministrului Sanatatii pe probleme de sanatate publica, conf. dr. Alexandru Rafila, a anuntat ca vaccinarea impotriva gripei ar putea incepe in noiembrie, mai devreme comparativ cu anii precedenti, cand campania incepea in decembrie.

„Noi speram ca vaccinarea sa inceapa in anul acesta in luna noiembrie. Procedurile de achizitie publica sunt avansate si situatia din anii precedenti, cand vaccinarea s-a facut in luna decembrie, ianuarie, chiar si in februarie, am dori sa o evitam, pentru ca persoanele eligibile pentru vaccinare sa poata sa beneficieze de aceasta pana la sfarsitul acestui an”, a declarat conf. dr. Alexandru Rafila in cadrul evenimentului „Stop gripa”.

In acest an, au inceput demersurile de achizitie publica pentru 500 de mii de doze de vaccin din strainatate. Ulterior, daca exista receptivitate la vaccinare din partea populatiei, mai pot fi achizitionate de catre autoritati inca 500 de mii de astfel de doze.

In Romania, rata de vaccinare impotriva gripei a scazut in ultimii ani, conform aceleiasi surse. Astfel, doar 4,2% din intreaga populatie s-a vaccinat in sezonul trecut, ceea ce inseamna ca au fost folosite, in total, sub un milion de doze de vaccin, in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda vaccinarea a minimum 15% din populatia unei tari.

„Pe de o parte, nu am avut vaccin antigripal la timp si asta se intampla deja in ultimii 10 ani cel putin. In al doilea rand, au fost niste informatii care au scazut increderea pacientilor in vaccin. In al treilea rand exista o tendinta europeana a celor care nu inteleg despre ce e vorba si ce inseamna un vaccin si ca vaccinarea este de departe ce-a mai buna metoda de prevenire a bolii si apar contestari care nu au din pacate justificarile profesionale de partea lor. Si pe de alta parte, medicilor le-a fost jena sa le ceara pacientilor sa isi cumpere vaccin”, a explicat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

OMS recomanda o rata a vaccinarii de 75% in randul persoanelor in varsta. Prin comparatie, varstnicii din Romania s-au vaccinat in proportie de 15%, in sezonul 2012-2013.

Medicii de familie ar trebui sa fie pregatiti cu listele persoanelor ce trebuie vaccinate prioritar

Categoriile de varsta precum: copiii, persoanele in varsta (+65 de ani), femeile gravide, bolnavii ce sufera de afectiuni cronice si personalul sanitar trebuie imunizate cu prioritate. Astfel ca autoritatile recomanda medicilor de familie ca pana la primirea vaccinului antigripal sa intocmeasca liste pentru aceste categorii de persoane.

„Important este pentru ei (n.r. medicii de familie) sa isi catagrafieze pacientii eligibili pentru vaccinare si pe de alta parte sa transmita acestor pacienti mesajul de incredere in ceea ce priveste utilitatea acestui vaccin”, a mai spus conf. Rafila.

Un nou vaccin va fi disponibil in viitorul apropiat

Conf. Rafila a mai spus ca in curand va aparea pe piata un nou vaccin antigripal, cvadrivalent, cu doua tulpini de virus gripal A si doua tulpini de virus gripal B.

„Din cate stiu eu, in viitorul nu foarte indepartat, un nou vaccin va aparea pe piata, este vorba de un vaccin cvadrivalent, care in afara celor doua tulpini de virus gripal A, va avea si doua tulpini de virus gripal B”, a mai explicat consilierul personal al ministrului Sanatatii pe probleme de sanatate publica.

Care sunt masurile propuse de Asociatia ProImunizare pentru cresterea ratei de vaccinare impotriva gripei in tara noastra

Asociatia PRO IMUNIZARE, in parteneriat cu Societatea Nationala de Medicina a Familiei si Societatatea Romana de Microbiologie anunta lansarea unui set de recomandari pentru un program national eficient de imunizare impotriva gripei. Odata implementat de autoritati, programul propus poate preveni deteriorarea grava a starii de sanatate a populatiei ca urmare a imbolnavirilor de gripa si poate reduce costurile sistemului de sanatate.

Astfel, pe termen scurt si mediu se doreste: adoptarea unui calendar de vaccinare antigripala, campanii de informare asupra problemei pe care o reprezinta gripa sezoniera, imbunatatirea mecanismelor de monitorizare a ratei de vaccinare antigripala, iar pe termen lung: cresterea gradului de acceptare a vaccinului gripal in randul populatiei, simplificarea procedurilor birocratice asociate campaniilor de imunizare impotriva gripei, incurajarea activitatilor de preventie si imunizare antigripala, campanii de informare pentru publicul larg si stimularea financiara a medicilor vaccinatori.

Reprezentantii Asociatiei PRO IMUNIZARE si ai Societatii Nationale de Medicina a Familiei si Societatatii Romane de Microbiologie s-au intalnit in cadrul evenimentului “Stop gripa”, cu scopul de a prezenta situatia actuala a Romaniei in ceea ce priveste vaccinarea populatiei impotriva gripei, dar si pentru a gasi solutii in cresterea procentului de romani vaccinati.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Conf.-Rafila_-Campania-de-vaccinare-antigripala-ar-putea-incepe-in-noiembrie_-nu-in-decembrie_20272/

lauff lautf laurf