Imprimare

SRD si SRAIC vor lansa un ghid national terapeutic impotriva urticariei spontane cronice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Societatea Romana de Dermatologie (SRD) si Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) vor lansa un ghid national ce vine in ajutorul alergologilor, dermatologilor, al medicilor de familie si pediatrilor in ceea ce priveste urticaria spontana cronica.

“Ghidul va arata o imagine foarte clara asupra a ceea ce inseamna afectiunea (n.r. urticaria spontana cronica) in Romania si asupra impactului pe care il are aceasta afectiune. Pe ghidul terapeutic pe care l-am elaborat  urmeaza sa il trimitem la Minister pentru a fi aprobat, oferindu-ne o linie orientativa cand tratam aceasta afectiune – urticaria cronica spontana. Totodata, speram ca in curand sa avem acces la toate tratamentele care exista la nivel mondial”, a explicat dr. Alin Nicolescu, secretar general al SRD, intr-o conferinta de presa, de Ziua Mondiala a Urticariei, marcata pe 1 octombrie.

Ghidul este redactat in conformitate cu standardele si ghidurile internationale.

“Ne este tuturor foarte util sa avem un ghid de diagnostic si de terapie. In acest sens, am pornit in gandirea acestui ghid intr-o simbioza intre cele doua societati (n.r. SRD si SRAIC), pornind de la ghidul international. El a fost publicat anul acesta, deci lucrurile de care vorbim sunt destul de noi, in iulie 2014, ca rezultat al unei initiative europene si a unei initiative internationale, implicand organisme internationale importante, precum Academia Europeana de Alergologie, de World Allergy Organisation si de ceea ce se numeste Forumul International al Dermatologilor”, a spus dr. Roxana Bumbacea, vicepresedintele SRAIC.

Ghidul se bazeaza pe studii stiintifice internationalesi invata medicii care ar putea lua contact cu pacientii bolnavi de aceasta afectiune cum sa caute informatii despre urticarie, unde sa le caute, cum sa trateze boala, dar si algoritmul de tratament care ajuta la cresterea dozelor de terapie, in functie de gravitatea bolii.

“Ghidul este complet structurat intr-o maniera bazata pe evidente stiintifice puternice si contine niste recomandari, poate ca este primul ghid care contine niste recomandari puternice sau slabe pentru sau impotriva unui lucru. De exemplu, pentru un clinician este foarte importanta „recomandarea impotrvia unui lucru”, precum: „nu folositi antihistaminice sedative””, a mai spus dr. Bumbacea.

1 Octombrie 2014 – Prima editie a Zilei Mondiale a Urticariei

La data de 1 octombrie 2014, este marcata, la nivel mondial, prima editie a Zilei Mondiale a Urticariei. Conform unui studiu al Jurnalului Britanic de Dermatologie, dintre pacientii diagnosticati cu urticarie spontana cronica, la nivel european, 86% au prezentat tulburari emotionale, precum anxietate sau depresie, 84% au simtit impactul negativ asupra vietii sociale si 71% au intampinat dificultati in viata de familie din cauza izolarii sociale autoimpuse, a starii de tristete continua, a lipsei de energie, dar si de somn.

“Urticaria spontana cronica este o forma severa a urticariei care se manifesta prin aparitia spontana a papulelor rosii si umflate, a mancarimii si, uneori, prin umflaturi in straturile profunde ale pielii – angioedem. Spre deosebire de urticaria acuta, unde simptomele se diminueaza pe masura ce sunt tratate, in cazul urticariei cronice, acestea pot fi permanente sau pot reaparea si persista timp indelungat”, a declarat prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele SRD.

Urticaria poate afecta pacientii indiferent de varsta sau de sex, dar s-a constatat ca cel mai des sunt diagnosticate persoanele cu varste intre 20-40 de ani, in cea mai mare parte femei, deoarece acestea au un risc de doua ori mai crescut de imbolnavire decat barbatii.

"Urticaria spontana cronica afecteaza pacientii pe fiecare palier al vietii: activitatile zilnice, starea de spirit, viata sociala, activitatile din timpul liber, increderea in sine. Un pacient cu urticarie spontana cronica se izoleaza de cele mai multe ori pe durata episodelor, ii este rusine sa iasa din casa, se lupta singur cu durerea si suferinta asociate bolii, iar in perioadele in care viata isi reintra in normal, traieste cu teama ca oricand boala poate reveni. Acesti pacienti au nevoie de acces la tratamentul care ii ajuta sa tina boala sub control”, a mentionat Rozalina Lapadatu, Presedinte Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA).

Despre tratamentul impotriva urticariei

In ceea ce priveste tratamentul, la nivel european, raportul GA2LEN 2014 – Global Allergy and Asthma European Network - a relevat faptul ca 78% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta forma cronica a urticariei iau tratament fara prescriptie medicala si dintre acestia 33% il iau regulat. Acest fapt se reflecta in cresterea costurilor indirecte sociale care provin din tratamente administrate gresit sau insuficient, care nu ajuta pacientul in lupta cu boala si contribuie la deteriorarea starii de spirit a acestuia.

Un studiu de impact economic al urticariei efectuat in SUA a demonstrat ca desi prevalenta urticariei spontane cronice este scazuta - 0,04% - costurile tratamentelelor sunt uriase, ajungand la 244 milioane dolari/an si impovarand astfel sistemul de sanatate. Conform studiului din SUA, costurile directe ale unui bolnav de urticarie spontana cronica ajung la 2100$ pe an, iar costurile indirecte, la 350$, conform dr. Diana Deleanu, presedinte SRAIC.

...

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/SRD-si-SRAIC-vor-lansa-un-ghid-national-terapeutic-impotriva-urticariei-spontane-cronice_20278/

lauff lautf laurf