Imprimare

Virusul Ebola ar putea ajunge in Vestul Europei pana la sfarsitul lui octombrie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Virusul Ebola ar putea ajunge in Franta si Marea Britanie pana la sfarsitul lunii octombrie, previzioneaza oameni de stiinta, citati de Agerpres.

Analizand modele de propagare a bolii si traficul aerian, cercetatorii apreciaza ca exista posibilitatea ca virusul sa ajunga in Franta si Marea Britanie pana la 24 octombrie, in proportie de 75%, respectiv 50%.  Concluziile au in vedere o functionare a traficului aerian la capacitate maxima. In cazul in care companiile aeriene si-ar reduce cursele cu 80% catre regiunile afectate, riscul ca virusul Ebola sa ajunga in Franta ar fi de 25%, iar pentru Marea Britanie de 15%.

"Este cu adevarat o loterie", a declarat Derek Gatherer, expert virusolog de la Universitatea Lancaster.

Franta se afla printre statele care ar putea fi afectate in perioada urmatoare de virusul Ebola datorita zborurilor frecvente din Guinea, Sierra Leone si Liberia, care includ vorbitori de limba franceza, iar in ce priveste Mare Britanie, aeroportul Heathrow este un important nod aerian pentru curse catre alte destinatii din lume. Atat Marea Britanie, cat si Franta au avut cate un caz — cetateni intorsi in tara bolnavi de Ebola si care apoi s-au vindecat.

Studiul oamenilor de stiinta sugereaza ca mai multi oameni pot aduce boala in Europa fara sa stie ca sunt infectati.

Pentru Belgia este previzionat un risc de 40% ca virusul sa ajunga pe teritoriul sau, in timp ce Elvetia si Spania prezinta un risc mai scazut, de 14% fiecare, potrivit studiului, publicat in revista 'PLoS Current Outbreaks'.

Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a impus restrictii de calatorie catre statele afectate si a incurajat companiile aeriene sa isi mentina cursele catre zonele respective. De la izbucnirea epidemiei in luna martie in Africa de Vest, 3.400 de oameni au murit si aproximativ 7.200 sunt infectati.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Virusul-Ebola-ar-putea-ajunge-in-Vestul-Europei-pana-la-sfarsitul-lui-octombrie_20292/

lauff lautf laurf