Dr. raed Arafat: Romania a facut un salt major in sistemul sanitar
Romania a facut in ultimii 25 de ani un salt major in sistemul sanitar, a trecut de la un sistem bazat pe stetoscop si aparatul de tensiune la unul care permite interventii extrem de complexe, a declarat secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne dr. Raed Arafat, la intalnirea membrilor Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, scrie Agerpres.
"Populatia are alt nivel de ingrijire fata de cel pe care l-a avut in urma cu 25 de ani. Cei sase ani si jumatate la MS mi-au permis sa am o imagine reala asupra a ce se intampla in sistemul sanitar, unde am fost si unde am ajuns. (...) Sistemul sanitar din Romania nu este un sistem perfect, este un sistem cu foarte multe probleme. Unele sunt corigibile, daca se doreste, altele necesita timp sa fie corectate. (...) Daca fac comparatie cu acum 25 de ani (...) pot sa spun ca Romania a facut un salt major in sistemul sanitar", a spus Arafat.
Potrivit acestuia, una dintre problemele sistemului de sanatate ar fi finantarea pana la 4% din PIB, care este sub media europeana de 8,4%.
"Poate ca prima problema ramane cea a finantarii. (...) In secunda in care finantam sistemul sanitar la jumatatea mediei europene normal ca avem probleme din anumite puncte de vedere de a finanta medicamente, de a finanta diferite tipuri de investigatii, diferite tipuri de ingrijire. Si totusi (...) finantam unele ingrijiri si unele tratamente extrem de scumpe din acesti bani - 4% din PIB - pe diferite tipuri de boli, uneori justificat alteori nejustificat. Am inceput cu un sistem care era suportat de buget, am trecut la un sistem pe asigurari de sanatate pe la sfarsitul anilor 90, asigurari de sanatate publice sociale. Lipsesc inca asigurarile de sanatate private care sa vina in complementaritate cu asigurarile sociale. Toata lumea vrea ca prin acest fond de asigurari de sanatate sociale sa dezvolte absolut toate problemele ceea ce este imposibil pentru ca acestea nu pot acoperi toate nevoile si toate costurile sistemului", a explicat secretarul de stat in MAI.
In opinia sa, din cauza subfinantarii, multe spitale mici functioneaza ''mai mult ca centre de ingrijire sociala sau medicala de baza'', ''ofera ingrijire ca in anii 60, cu stetoscopul si tensiometrul''.
"Aceste spitale ca sa functioneze necesita finantare. (...) Cand bolnavul are nevoie de ceva serios trebuie dus automat catre un spital serios. Spitalele serioase sunt putine, eventual unul pe judet, spitalele de urgenta care sunt de diferite nivele sau pentru anumite probleme, sunt spitale la nivel de regiune, la nivel national catre care se pleaca precum institutele de oncologie si diferite alte entitati care pot sa ofere aceste ingrijiri", a spus Arafat.
El a sustinut ca una din problemele cu care se confrunta sistemul medical este cheltuirea banilor si a explicat modul in care unele unitati sanitare au ajuns sa aiba arierate.
"Avem o problema mare in a cheltui pe ce nu este functional si a imprastia banii atat de larg incat sa nu vedem impactul lor pe anumite domenii. (...) Casa finanteaza ingrijirile pe baza unui tarif . Un spital poate sa primeasca un caz extrem de complex care costa 100.000 de lei tratamentul sau 200.000 de lei. Casa deconteaza spitalului suma contractata, adica intre 4.000 si 6.000 de lei. Restul sumei normal ca nu este acoperit. Atunci se mira toata lumea: de ce spitalele mari au arierate? Spitalele mari aveau arierate si aveau deficit pentru ca finantarea cazurilor pe care le tratau era mult sub nivelul necesar. Cand CNAS vine si te plateste 5.000 de lei pe cazul respectiv si tu ai cheltuit 100.000 este imposibil sa nu faci arierate", a explicat demnitarul.
In opinia sa, Ministerul Sanatatii ar trebui sa intervina uneori asupra sistemului ''si sa-l ajute pe probleme punctuale" prin crearea de mecanisme. Arafat a dat exemplu ''Programul de Infarct Miocardic'', inceput experimental in 2010, care a dus la o scadere a mortalitatii de la 13,4% pana la aproape 8%.
''In centrele in care se face cateterism mortalitatea a scazut la 4,5-5%. Printr-o actiune care a venit in completarea finantarii CNAS foarte bine controlata si monitorizata a fost realizat un mecanism de monitorizare de MS care a finantat un numar limitat de centre, foarte bine monitorizat, si, de la sub 15% din pacienti tratati prin aceasta metoda au ajuns sa fie peste 60% tratati prin aceasta metoda in regim de urgenta. MS finanteaza acum programul actiune prioritara Terapie Intensiva care devine model pentru alte tari. (...) Aceste doua tipuri de actiuni au aratat ca uneori trebuie sa intervi peste CNAS", a mai aratat secretarul de stat in MAI.
Arafat a sustinut ca una dintre problemele majore ale spitalelor era aceea ca internau pacienti care nu necesitau acest lucru si a pledat pentru terapia ambulatorie si cea extra-spitaliceasca. "Internam prea multi bolnavi care nu sunt de internat in spital. (...) A inceput acum o discutie: haideti sa vedem cum facem sa crestem suma de finantare pentru internarea de zi, sa o facem atractiva. A inceput sa creasca mult numarul internarilor de zi. (....) Vrem sa incurajam terapia ambulatorie si terapia extra-spitaliceasca si sa reducem internarile? Trebuie un program foarte bine gandit, bine analizat si implementat in cativa ani de zile si nu peste noapte. Implementarea peste noapte a unui program radical ca acesta nu face decat sa bulverseze sistemul", a conchis secretarul de stat in MAI.
Sursa: PaginaMedicala.ro