Imprimare

Specialistii spun ca Romania se confrunta cu un deficit de psihiatri

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Specialistii atrag atentia asupra deficitului de medici psihiatri, dar si asupra repartizarii acestora in teritoriu.

Ultimele statistici indicau un numar de aproape 1.300 de medici psihiatri in Romania, in conditiile in care Elvetia are 3.500 , Marea Britanie - aproximativ 5.000, iar Franta – in jur de 8.000 de psihiatri, a declarat dr. Florin Tudose, membru in Consiliul Director al Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie, cu ocazia Congersului National de Psihiatrie, ce are loc intre 8 -11 octombrie, la Sinaia.

In ceea ce priveste repartizarea medicilor in teritoriu, directorul Centrului de Sanatate Mintala, dr. Ileana Mihaela Botezat-Antonescu, a precizat ca la noi, exista judete care au sub 5 medici psihiatri, respectiv Salaj, Tulcea, Covasna, Caras Severin si Ialomita, in timp ce in Capitala sunt peste 400.

O alta problema ar fi lipsa centrelor de criza in Romania. “Nu exista in Romania centre de criza. Cu personal calificat, servicii asigurate 24 din 24 de ore, cu un spatiu si o retea in spate, centrele de criza ar putea solutiona astfel de cazuri, iar atacurile de panica nu ar mai ajunge la Urgenta”, a declarat dr. Aurel Nirestean, presedintele Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie, in cadrul aceluiasi eveniment.

De asemenea, psihiatria de legatura ar trebui sa se regaseasca si la noi in tara, in spitalele cu peste 300 de paturi, precum si in spitalele de monospecialitate cum ar fi ortopedia sau oncologia. De exemplu, SUA are inscrisa specialitatea de psihiatrie de legatura de peste trei ani.

“Serviciul este extrem de eficient din punct de vedere economic. orice leu investit aduce 25 lei spitalului”, a declarat prof. dr. Florin Tudose, cel care a initiat, acum mai bine de 20 de ani, psihiatria de legatura la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

In opinia sa desi numarul bolilor psihice este in crestere, nu priveste nimeni din aceasta perspectiva.

“Serviciile de specialitate cum ar fi cele de psihogeriatrie, pentru toxicomani,medicina forensica nu apar la noi. Nu sunt adaptate serviciile medicale nevoilor pacientilor cu boli mintale”, a declarat prof. dr. Catalina Tudose, spunand ca planurile de sanatate mintala in Romania erau facute complet de specialisti din 2007, dar nici pana azi nu sunt puse in practica.

Una dintre cauze este adresabilitatea scazuta a pacientilor catre cabinetele de psihiatrie. Ultimul studiu realizat de Institutul de Management si Statistica Medicala arata ca dintr-un lot de peste 2.000 de persoane intervievate, mai putin de jumatate au solicitat ajutor specializat, in primul an de la declansarea depresiei – a precizat medicul Maria Ladea, de la Spitalul Obregia din Capitala.

Prevalenta depresiei in Romania este de 12-20%,dar nu toate cazurile de depresie au acces la tratament de specialitate. 25-28% este frecventa tulburarilor anxioase in Romania, pacientii cu aceste afectiuni de multe ori nu au unde sa se adreseze si iau cu asalt camerele de garda ale spitalelor. Cele mai frecvente tulburari psihice la romani sunt: anxietatea, depresia si tulburarile psiho-somatice.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Specialistii-spun-ca-Romania-se-confrunta-cu-un-deficit-de-psihiatri_20302/

lauff lautf laurf