Imprimare

VIDEO Peste 350 de cadre medicale au participat la conferinta “Antibioticele, intre uz si abuz”

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prima editie a conferintei nationale “Antibioticele, intre uz si abuz” , care a avut loc intre 3-4 octombrie, a reunit peste 360 de profesionisti in sanatate.

Manifestarea s-a remarcat prin prezentarea a peste 30 de lucrari prezentate, grupate in 6 sesiuni stiintifice cu teme de maxima actualitate (rolul laboratorului in diagnosticul infectiilor; infectiile respiratorii, ORL, urinare si gastrointestinale in medicina ambulatorie; infectiile determinate de Clostridium difficile; rezistenta bacteriana la antibiotice - cu accent asupra infectiilor nosocomiale; principii corecte de utilizare a antibioticelor).

La incheierea celor 2 zile dedicate manifestarii conf. dr. Gabriel Popescu, medic primar in boli infectioase la Insitutul “Matei Bals”, a declarat ca “era un eveniment asteptat, iar acest lucru s-a reflectat in nivelul participarii. Au fost depasite asteptarile mele, atat din punct de vedere numeric, dar si al interesului si interactivitatii si nu pot decat sa ma declar multumit de o asemenea reactie a lumii medicale la propunerea de a vorbi despre cum este mai corect sa utilizam antibioticele si, mai ales, cand este corect sa nu le utilizam. In ceea ce priveste lucrarile prezentate, acestea au incercat sa prezinte realitatea din teritoriu, fiecare venind cu o contributie la dezbaterea pe aceasta tema extrem de importanta a modului in care sa utilizam antibioticele incat sa le conservam eficienta pentru anii ce vin (limitand rezistenta la antibiotice) si sa reducem dimensiunile efectelor „colaterale” de tipul dismicrobismelor (de ex – infectiile cu Clostridium difficile). Speram ca am mai parcurs o etapa din procesul destul de anevoios al aducerii colegilor din diverse specialitati medicale - clinicieni, microbiologi, epidemiologi, farmacisti - la o unica masa a discutiilor, de unde sa rezulte atitudinea optima de urmat in practica medicala”.

Colaborarea interdisciplinara – solutie pentru scaderea consumului abuziv de antibiotice

Una dintre caracteristicile principale ale manifestarii a fost interdisciplinaritatea, programul fiind astfel construit incat s-a adresat atat cadrelor medicale cu specialitati clinice si chirurgicale, dar si celor paraclinice. Printre cei 360 de participanti s-au aflat specialisti in boli infectioase, microbiologie, medicina de laborator, medicina de familie, pediatrie, epidemiologie, urologie, pneumologie, ORL si anestezie si terapie intensiva, dar si farmacisti.

Medicul de familie – rol crucial

Prezenta la eveniment in calitate de lector, dr. Cristina Isar (medic de familie, presedinte Centrul National de Studii pentru Medicina Familie) a prezentat rezultatele unui studiu realizat de CNSMF despre evolutia comportamentului de prescriere al antibioticelor in cabinetul medicului de familie, inregistrand diferenta de comportament a medicilor dupa ce au fost instruiti in aplicarea unui ghid terapeutic de antibioterapie, comparativ cu perioada anterioara.

“Prescrierea de antibiotice a scazut in mod clar, nu la nivelul dorit, dar exista o serie de bariere care trebuie luate in considerare. Nu este vorba doar de cunostintele medicilor, ci o serie de alti factori care trebuie corectati, precum: posibilitatea ca un pacient sa iti procure singur un antibiotic din farmacie, presiunea pacientilor intr-o tara ca Romania care are o cultura pro terapie antibiotica (pacientul vine la medic cu dorinta clara de a i se prescrie antibiotice), teama medicului de a-si pierde pacientii daca nu le prescriu antibiotice, eliminarea prejudecatilor ca antibioticele fac bine si la viroze in sensul ca previn infectia bacteriana si, nu in ultimul rand, colaborarea interdisciplinara trebuie sa se intample si in viata reala, fiind importanta transmiterea ultimelor date despre rezistenta la antibiotice medicilor din teritoriu”, a spus dr. Isar.

Din discutiile in plen, cat si din cele informale, a rezultat necesitatea, dar si dorinta, chiar determinarea de a organiza evenimente similare in diverse centre regionale.

Datorita tematicii si conceptului, dar si sprijinului din partea celor peste 20 de lectori care au contribuit activ la realizarea unui program coerent si interesant, medicii au beneficiat de 12 credite EMC, iar farmacistii au primit 12 credite EFC.

Coordonatorul stiintific a fost conf. dr. Gabriel-Adrian Popescu, medic primar boli-infectioase, autor al “Ghidului Angelescu de Terapie Antimicrobiana”.

Printre lectorii care au sustinut lucrari s-au aflat: Conf. Dr. Gabriel-Adrian Popescu, Conf. Dr. Alexandru Rafila, Conf. Dr. Egidia Miftode, Conf. Dr. Mihaela Lupse, Conf. Dr. Mihai Craiu, Conf. Dr. Manuela Arbune, sef Lucr. Dr. Edit Szekely, Sef Lucr. Dr. Irina-Magdalena Dumitru, Lector univ. dr. Mihaela Debita, Dr. Cristina Cornelia Isar, Dr. Andreea Florina Nita, Dr. Cristina Cristea, Dr. Georgeta Cristina Militaru, Dr. Maria Nica, Dr. Horia Cristian, Dr. Andreea Moldovan.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/VIDEO-Peste-350-de-cadre-medicale-au-participat-la-conferinta-_Antibioticele_-intre-uz-si-abuz__20295/

lauff lautf laurf