Imprimare

Presedintele Basescu a promulgat legea care scoate medicii din categoria functionarilor publici

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Traian Basescu a promulgat, miercuri, 8 octombrie, legea de aprobare a Ordonantei 2/2004, potrivit careia medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia, dupa ce Parlamentul a respins cererea de reexaminare prin care se solicita sa se revina asupra acestei decizii, scrie Mediafax.

Presedintele a promulgat aceasta lege dupa ce, in luna iulie, a retrimis-o spre reexaminare Parlamentului.

Potrivit cererii de reexaminare, articolul criticat de seful statului prevedea ca, "avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia". Presedintele Basescu a aratat, in cererea de reexaminare, ca, prin aceasta modificare, medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru "toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public, in sensul legii penale".

"Prin aceasta modificare, medicii nu mai pot fi asimilati in categoria functionarilor publici in sensul legii penale care considera functionar public «orice persoana care exercita un serviciu de interes public prin care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public»", preciza seful statului in cererea de reexaminare.

Reintoarsa in Parlament, senatorii au respins, in 21 septembrie, cererea de reexaminare prin care presedintele Traian Basescu a solicitat Parlamentului sa se revina asupra acestei decizii, argumentand ca profesia de medic este "liberala prin excelenta".

"Peste tot in Uniunea Europeana profesia medicala este legiferata ca fiind liberala. Medicul nu este functionar public, iar echivalarea dintre ele impiedica o relatie autentica cu pacientul. Independenta profesionala este, potrivit studiilor, cea mai importanta pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului ca sunt echivalati cu functionari publici", au stabilit senatorii din Comisia de santate, in raportul inaintat plenului.

Membrii comisiei de specialitate a Senatului au mentionat totodata ca, din 2008 pana in prezent, au parasit Romania aproximativ 15.000 de medici.

"Doar in primele sase luni ale acestui an, numarul medicilor plecati a atins cifra de 1.200. Deficitul de medici se resimte tot mai acut in Romania, atat pe zone, cat si pe specialitati. Adoptarea actului normativ, in forma adoptata de Parlament, ar constitui un mesaj pozitiv pentru lumea medicala, care ar putea reduce fenomenul migratiei", se concluziona in raportul Comisiei de sanatate.

Camera Deputatilor a respins, in 30 septembrie, in calitate de for decizional, cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu referitoare la legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 2/2014.

CMR saluta promulgarea legii care nu ii incadreaza pe medici ca functionari publici

Colegiul Medicilor din Romania considera ca acesta este un mesaj care va perceput pozitiv de catre corpul profesional al medicilor intr-un moment "in care asistam la un exod al medicilor in strainatate", si din cauza faptului ca nu li se protejeaza independenta in realizarea actelor profesionale, conform unui comunicat al Colegiului din 3 octombrie.

Pe langa aceasta modificare a legii, mai trebuie adoptate acte legislative care sa consolideze pozitia medicului si sa apere interesele pacientului, conform CMR.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Presedintele-Basescu-a-promulgat-legea-care-scoate-medicii-din-categoria-functionarilor-publici_20305/

lauff lautf laurf