Imprimare

CNAS: De la inceputul anului viitor, va fi folostit doar cardul de sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat ca, de la momentul finalizarii procesului de distribuire a cardurilor de sanatate, programat la sfarsitul lunii octombrie, in aproximativ trei luni de zile va trebui sa se renunte la actualul sistem si sa fie folosit doar sistemul bazat pe cardul de sanatate, scrie Agerpres.

"Procesul de distribuire a cardurilor de sanatate este in desfasurare. Terminam cu distributia cardurilor undeva la sfarsitul lunii octombrie si, de atunci incolo, incepem sa rulam sistemul cu si fara card si, aproximativ dupa trei luni de zile, plus - minus, trebuie sa renuntam la actualul sistem si il vom folosi doar pe cel cu card", a declarat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, intr-o conferinta de presa.

El si-a exprimat convingerea ca medicii de familie isi vor cumpara cititoare de carduri pentru ca "este si in interesul lor".

"Sunt absolut convins ca medicii de familie isi vor cumpara cititoare de carduri pentru ca este si in interesul lor, nu doar al CNAS sau al sistemului in general. Va veni un moment cand vor fi validate doar acele servicii confirmate de card. Aceasta motivatie, ca sunt scumpe, nu tine. Sunt 5 euro ceea ce inseamna 22 de lei", a spus Ciurchea.

In opinia sa, cardul de sanatate are doua roluri: "de a spune ca pacientul este asigurat si ca acesta a fost, in acel moment, in acel cabinet".

Vasile Ciurchea a mai aratat ca va exista un ordin in care va scrie ca cititorul de card e obligatoriu si ca, incepand de la o anumita data, vor fi validate doar acele servicii confirmate de card.

"Fara a fi confirmat de card, serviciul, la un moment dat, nu va mai fi platit. Acestea sunt regulile Casei, doresti sa intri in contract cu Casa, respecti regulile. Toata lumea ar trebui sa fie interesata de acest card. Acest card nu face altceva decat sa puna ordine. In rest, drepturile pacientului sunt aceleasi, ale medicului sunt aceleasi, daca nu ne dorim sa fie ordine, sigur ca gasim tot felul de motive", a explicat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea.

Intrebat ce vor face pacientii daca un medic de familie nu isi cumpara cititor de card, el a spus: "Sa presupunem ca a expirat si acel moment limita si, de maine, trebuie obligatoriu sa il ai. Nu il ai, nu intri in contract. (...) Pacientul are libertatea sa isi schimbe medicul de familie, daca medicul de familie nu doreste sa aiba card", a aratat Vasile Ciurchea.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CNAS_-De-la-inceputul-anului-viitor_-va-fi-folostit-doar-cardul-de-sanatate_20309/

lauff lautf laurf