Imprimare

Specialist: Este important ca echipa care trateaza cancerul de san sa aiba o filosofie comuna

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Unul dintre obiectivele specialistilor pentru viitor ar fi acela de creare a unor conditii pentru formarea medicilor in chirurgia sanului, in asa fel incat ei sa lucreze intr-o echipa bine formata, a spus managerul Spitalului Clinic Filantropia, prof. dr. Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, cu ocazia deschiderii celei de-a doua editii a conferintei internationale „Actualitati in diagnosticul si tratamentul cancerului mamar”, ce se desfasoara la Bucuresti, intre 10 – 11 octombrie.

„Astazi, chirurgia sanului este o specialitate distincta, care poate sa se dezvolte in mod distinct si care cuprinde chirurgi, ginecologi, oameni care se formeaza intr-o nota foarte coerenta. Desi pare foarte facila aceasta chirurgie, este o intreaga filosofie care cuprinde biologia tumorilor canceroase, chimioterapia, radioterapia si estetica. In aceasta notiune de sanologie exista multe subspecialitati, precum chirurgia oncoplastica, pe care nu o poate face orice chirurg oncolog, deci este o subspecialitate extrem de bine precizata. Mesajul meu ar fi ca noi sa creem bazele unei formari cat mai riguroase in acest domeniu. Deci toti se simt apti, capabili si liberi sa practice chirurgia sanului, insa cunostinta trebuie sa ne arata ca aceasta chirurgie a sanului trebuie sa impuna niste conditii mult mai stricte de specializare si mai ales de echipa. Este important ca echipa care trateaza cancerul de san sa aiba o filosofie comuna care pleaca de la anatolmie patologica, la radioterapie, chimioterapie, si in final pshihoterapia pacientului respectiv. Un obiectiv de viitor al celor care suntem aici ar fi sa creem conditiile de formare a unor specialisti in chirurgia sanului”, a explicat prof. Peltecu.

Aspectul lucrului in echipa a fost evidentiat si de catre seful sectiei de chirurgie generala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, prof. dr. Mircea Beuran: „Acest segment de chirurgie se dezvolta foarte mult, alaturi de specialitati precum imagistica, oncologia, genetica, anatomia patologica si inca lucruri care cercetandu-se se vor adauga la dezvoltarea acestei terapii pentru san”.

Specialistii simt lipsa unor centre de tratare a bolnavelor de cancer mamar

Prof. Beuran a mai subliniat, in deschiderea conferintei, faptul ca este nevoie de crearea unor centre de chirurgie si de terapie pentru bolnavele de cacer mamar.

"Ca si chirurig gasesc necesitatea structurarii acestei patologii in centre de chirurgie si de terapie care sa fie pe acest segment, in asa fel incat, conduitele care sunt la ora actuala, dupa titluri, dupa protocoale, sa poata fi interpretate corect, iar pacientele sa ajunga in numar cat mai mare la doctor”, a explicat prof. Beuran.

Chiar daca numarul imbolnavirilor a crescut, rata mortalitatii a ramas in cazul cancerului mamar

Managerul al Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului “Alfred Rusescu”, prof. dr. Nicolae Suciu, a explicat ca in Romania, se inregistreaza anual, in medie, 3200 de decese cauzate de cancerul la san.

„In toate statisticile, din 2009, pana in 2012, la cabinete, avem doua evidente paralele sau compelentare: la cabinetele medicilor de familie si la cabinetele oncologice. La cabinetele medicilor de familie, s-au prezentrat peste 5 mii de cazuri noi de oncologie a sanului. La oncologi, s-au prezentat peste 6 mii. Un lucru imbucurator este ca rata mortalitatii a ramas oarecum la fel – in jur de 3200 de decese din cauza oncologica mamara a sanului”, a spus prof. Suciu. El a mai spus ca Romania se afla „undeva in coada cometei” cand vine vorba de practica medicala.

Conferinta „Actualitati in Diagnosticul si Tratamentul Cancerului Mamar” se afla la a doua editie

Conferinta „Actualitati in Diagnosticul si Tratamentul Cancerului Mamar”, ce are loc la Bucuresti, intre 10-11 octombrie, reuneste specialisti precum: medici de familie, specialisti in imagistica medicala, chirurgie, ginecologie, endocrinologie, anatomie patologica, oncolofie medicala, radioterapie, chirurgie plastica si reconstructiva, dar si alte specialitati.

De asemenea, sunt invitati profesori si speakeri din strainatate, din tari precum: Grecia, Egipt, Turcia sau Austria.

Presedintele conferintei este prof. dr. Alexandru Blidaru, presedintele Societatii de Chirurgie a Sanului.

Autor: Iuliana-Maria Visan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Specialist_-Este-important-ca-echipa-care-trateaza-cancerul-de-san-sa-aiba-o-filosofie-comuna_20311/

lauff lautf laurf