Noutati despre diagnositacarea cancerului de san, in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia M.A.M.E.
Asociatia M.A.M.E. a marcat pe 8 octombrie Luna Internationala de Lupta impotriva Cancerului de San printr-o Conferinta “Cancerul de san – de la diagnosticul precoce la reconstructia mamara”, parte componenta a proiectului “Planeta Roz - Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului”, lansat in luna iunie 2014.
“In urma cu aproximativ patru luni am lansat acest proiect pentru a veni in sprijinul femeilor care lupta impotriva cancerului mamar. Astazi, va anunt ca aproximativ 100 de paciente au beneficiat de consiliere medicala, juridica si psihologica oferite gratuit de Asociatia M.A.M.E. prin intermediul specialistilor colaboratori ai proiectului”, a declarat Maria Culescu, presedinte fondator al Asociatiei M.A.M.E., in deschiderea evenimentului. Totodata, initiatoarea proiectului a subliniat ca cele mai frecvente solicitari au fost legate de nevoia de informare corecta cu privire la diferite aspecte ale bolii, precum si necesitatea consilierii medicale.
Diagnosticarea in stadii incipiente asigura supravietuirea la 5 ani in peste 90% din cazuri
In completarea sa, sef lucrari dr. Dan Jinga, Coordonatorul Departamentului de Oncologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti a declarat: “Conform tuturor ghidurilor de preventie elaborate, cel mai important aspect in screeningul si diagnosticarea precoce a cancerului de san este educarea pacientei.
Screeningul se adreseaza populatiei asimptomatice si, in Romania, incepe in genere de la varsta de 50 de ani. Se bazeaza pe examenul clinic, mamografie si ecografie, proceduri care trebuie repetate dupa un anumit tipar. Insa, daca femeia provine dintr-o familie cu risc crescut si are rude de gradul I afectate de boala, screeningul este recomandat de la varsta de 40 de ani.”
“In Romania, cancerul de san se afla pe primul loc in ceea ce priveste incidenta, dar si in ceea ce priveste mortalitatea. In 2012, la nivel national, prevalenta cancerului de san era de aproximativ 33.000 de cazuri, dintre care 8981 de cazuri noi. Incidenta cea mai mare este in randul pacientelor aflate in perioada de perimenopauza, adica intre varsta de 50 – 65 de ani”, a declarat conf. dr. Dana Lucia Stanculeanu, presedintele Comisiei de Hematologie si Oncologie a CNAS.
800 de paciente vor putea sa beneficieze gratuit de reconstructie mamara
In ciuda numarului mare de femei afectate de boala, doar aproximativ doua procente dintre cele asupra carora s-a realizat mastectomia totala apeleaza la reconstructia mamara, o alta etapa in procesul de vindecare.
Sef lucrari dr. Serban Popescu, medic primar chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti a declarat: “Necesitatea reconstructiei mamare este justificata de faptul ca pacienta sufera o interventie chirurgicala mutilanta asupra unui atribut al feminitatii, care determina o trauma psihica, cu rasunet asupra intregii activitati a femeii: familiala, sociala si profesionala. Reconstructia mamara ofera o crestere a calitatii vietii in aceste cazuri.”
In luna iunie a acestui an s-a demarat Subprogramul de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare, coordonat de prof. dr. Ioan Lascar, seful Clinicii Chirurgie Plastica - Microchirurgie Reconstructiva, Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti. Pana la sfarsitul anului, 800 de paciente vor avea posibilitatea de a beneficia gratuit de reconstructia mamara.
"Subprogramul acopera costurile pentru materialele necesare realizarii unei reconstructii mamare, respectiv cel al expanderului, in valoare de 650 de euro si cel al implantului, in valoare de 450 de euro”, a subliniat medicul Serban Popescu.
Pentru a putea fi o candidata la interventia chirurgicala, o pacienta trebuie sa aiba avizul medicului oncolog, care sa certifice ca boala neoplazica a fost rezolvata sau se afla intr-o perioada stabila. Exista si criterii de excludere clara si anume un protocol terapeutic oncologic in desfasurare sau afectiuni sistemice severe ale pacientei care implica anumite riscuri legate in principal de anestezia generala.
Sursa: PaginaMedicala.ro