Imprimare

Banicioiu, despre masurile pentru Ebola: Institutul 'Matei Blas' are un intreg nivel cu laborator propriu

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca la Institutul "Matei Bals" a fost pregatit un intreg nivel cu laborator propriu care are circuit separat, referindu-se la masurile luate in ceea ce priveste virusul Ebola, scrie Agerpres.

"Sunt 15 paturi acolo iar conditiile de izolare sunt cele standard recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Chiar de ieri a fost finalizat spatiul de izolare cu presiune negativa. In fiecare zi, personalul este instruit asupra modului de manipulare a echipamentului. In perioada urmatoare va fi instalat un spital de campanie cu 20 de paturi prin colaborarea cu Ministerul Apararii. Dotarea cu aparatura medicala si personal va fi asigurata de catre noi. Guvernul a alocat cele 25 de milioane de lei din fondul de rezerva al Guvernului inca de acum vreo trei saptamani. Echipamentele de protectie indeplinesc standardele recomandate de OMS si sunt cele mai eficiente", a precizat ministrul intr-o conferinta de presa, marti, 14 octombrie.

Directorul Centrului European de Control al Bolilor, Marc Spreger, prezent la conferinta, a spus luni, 13 octombrie, ca a elaborat un document tehnic care prevede ca cel mai important este sa fie controlata epidemia in Vestul Africii, sa fie protejat personalul medical si sa existe capacitatea de transport.

"Este important ca persoanele care ies din aceste tari sa fie controlate, cele care au febra sa fie controlate la poarta de iesire din tara respectiva si sa nu calatoreasca in cazul in care sunt infectate. Dintre cele 38.000 de persoane care au fost controlate, 77 aveau febra, dar niciuna nu a avut infectia cu virusul Ebola. Cel mai important este ca cetatenii statelor membre ale UE care lucreaza in tarile afectate sa fie informati asupra acestor riscuri si practic sa faca un control medical in momentul in care parasesc aceste tari. Daca atingi o persoana infectata, perioada de incubatie este de doua-trei saptamani. In acest timp nu este niciun fel de simptom, nu transmiti boala, deci screeningul temperaturii la intrarea in tara este inutil. Cel mai important este ca o persoana care vine dintr-o tara afectata si constata ca are temperatura sa fie informata asupra acestei posibilitati sa contacteze autoritatea de sanatate publica, sa fie izolata si diagnosticata si sa fie identificati toti contactii acelei persoane", a afirmat Spreger.

Pana la sfarsitul lunii trecute, virusul Ebola a facut peste patru mii de victime, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ebola a trecut granitele continentului african, cazuri noi iesind la iveala in Spania, SUA sau Germania.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Banicioiu_-despre-masurile-pentru-Ebola_-Institutul-_Matei-Blas_-are-un-intreg-nivel-cu-laborator-propriu_20322/

lauff lautf laurf