Imprimare

SNMF: Exista neclaritati in privinta cardului de sanatate. CNAS raspunde

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Reprezentantii Societatii Nationale a Medicilor de Familie (SNMF) si ai Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) considera ca exista neclaritati in implementarea cardului de sanatate, in ceea ce priveste situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate sau a urgentelor pacientilor neasigurati.

„Am semnalat de mai multe ori ca exista nenumarate neclaritati in privinta cardului, dar acestea nu au fost solutionate. Copiii nu au card si se va folosi cardul parintilor. Inca nu se stie insa cum se va rezolva situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati din tara, sau daca parintii sunt neasigurati sau in situatia in care copiii sunt institutionalizati. La fel de neclara e situatia gravidelor care nu au asigurare (sunt asigurate numai pe perioada sarcinii) si care nu vor avea card. Cum vor fi rezolvate urgentele pacientilor neasigurati, daca nici ei nu au card? Ce facem daca pacientul isi pierde cardul si are doar o adeverinta (adeverinta nu poate tine loc, tehnic vorbind, de card). Consideram ca toata populatia tarii, nu numai asiguratii, ar fi trebuit sa aiba cardul de sanatate”, se arata intr-un comunicat de presa semnat de dr. Rodica Tanasescu, presedintele SNMF, si de dr. Doina Mihaila, presedintele FNPMF.

Pe de alta parte, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sustin ca nu exista o problema in cazul copiilor, ei fiind asigurati prin lege. Ei beneficiaza de servicii medicale fara sa fie necesara prezentarea cardului national de sanatate al unuia dintre parinti.

In ceea ce priveste, serviciile medicale de urgenta, conform Casei, acestea fac parte din pachetul minim de servcii medicale, care se acorda atat persoanelor asigurate, cat si persoanelor neasigurate. Nu este necesara dovada calitatii de asigurat (prezentarea cardului de sanatate) la accesarea acestui tip de servcii medicale.

CNAS: Cititoarele de carduri au preturi de 5, pana la 80 de euro, pret negociabil

Medicii de familie reclama faptul ca trebuie sa isi achizitioneze cititoare de carduri la preturi mari: „Cardul este un vechi proiect al CNAS, conceput de la inceput fara un capitol privind distributia si implementarea. Cititoarele nu costa 5 euro, asa cum a spus reprezentantul CNAS; ele costa mult mai mult daca dorim sa nu se strice din prima zi (blocand astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), dupa cum si mentenanta acestora implica unele costuri”, se mai arata in comunicat.

Pe de alta parte, CNAS spune ca: „Lista postata pe site-ul CNAS contine acele cititoare care au fost testate si validate ca fiind compatibile cu solutia informatica a cardului national, indiferent de pretul de vanzare al acestora. Diferenta de pret nu este data de eficienta cititorului de card. Preturile variaza intre 5 si 80 de euro si se pot negocia la achizitie”.

De asemenea, medicii de familie sustin ca inscriptionarea cardurilor le incarca activitatea zilnica, la cabinet.

„Datele medicale ale pacientilor se vor afla in curand in dosarul electronic. Inscriptionarea cardurilor este o activitate birocratica, cronofaga si inutila. Nu vom inlocui consultatiile cu inscriptionarea cardului, asa cum am precizat de nenumarate ori ca nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, in defavoarea actului medical”, se mai arata in comunicatul de presa.

Dupa distribuirea cardului, va exista o perioada de testare a acestuia

"Pentru ca acest sistem sa functioneze fara sincope in momentul in care va deveni obligatoriu prin lege, este necesara o perioada de testare, in care sa fie identificate si rezolvate eventualele probleme care pot aparea la utilizarea cardului de sanatate la nivel national. De asemenea, perioada de testare va fi in acelasi timp si o perioada de acomodare a asiguratilor si a furnizorilor de servicii medicale cu aceasta solutie informatica", se mai arata in raspunsul CNAS.

“Avem convingerea ca furnizorii de servicii medicale inteleg importanta acestui proiect si sunt interesati ca acesta sa functioneze, insa regulile sunt necesare in orice sistem care se doreste functional. Acesta este motivul pentru care la finalul acestei luni va fi emis un Ordin de Presedinte CNAS, care vizeaza obligativitatea validarii serviciilor medicale cu ajutorul cardului de sanatate si, deci, achizitionarea cititoarelor de carduri, intr-un termen de 30 de zile de la emiterea ordinului, de catre toti furnizorii din sistem. In acest mod ne vom asigura ca, in perioada de testare, toti furnizorii de servicii medicale vor activa cardurile asiguratilor si vor valida prin intermediul lor serviciile medicale pentru care pacientii s-au prezentat la medic”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Cardul va fi obligatoriu la fiecare consultatie a asiguratilor, incepand din data de 15 ianuarie 2015.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/SNMF_-Exista-neclaritati-in-privinta-cardului-de-sanatate.-CNAS-raspunde_20320/

lauff lautf laurf