Imprimare

Acad. Sinescu: Pachetul de baza acopera analiza care depisteaza cancerul de prostata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Datorita introducerii analizei antigenului specific prostatic (PFA) pentru barbatii de peste 45 de ani, cea care depisteaza cancerul de prostata, in pachetul de servicii medicale de baza pentru asigurati, peste cativa ani, „vom avea o imagine completa asupra incidentei acestui tip de cancer in Romania”, a spus acad. Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie.

Acesta a mai spus, in cadrul Conferintei „Inovatii in patologia prostatei” de la Bucuresti, ca ar putea exista o legatura intre dieta vegetariana si incidenta cancerului: „Se pare ca exisa o legatura intre dieta vegetariana si incidenta cancerului prostatic. In continente precum Africa, incidenta este continua. Incidenta cancerului creste contiuu, astfel ca in momentul de fata se apreciaza ca fiecare al 9-lea barbat trecut de 65 de ani sufera sau va suferi de cancer de prostata”.

Totodata, conform dr. Alexandru Grigorescu, medic oncolog la Institutul Oncologic Bucuresti "prof. dr. Alexandru Trestioreanu", incidenta acestui tip de cancer tine si de rasa; astfel ca in tarile asiatice precum: China, Japonia, incidenta cancerului este cea mai scazuta din lume – de 27-38 de cazuri la suta de mii de barbati. De cealalta parte se situeaza SUA, cu 137 de cazuri de cancer de prostata la suta de mii de barbati.

In ceea ce priveste tara noastra, cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer al barbatului si este cea mai frecventa cauza de moarte prin cancer la barbat, a mai spus acad. Sinescu. Incidenta acestui tip de cancer, la noi, ar fi de 25 de cazuri noi la suta de mii de locuitori, insa nu exista date sigure.

Cu toate acestea, romanii cauta informatii despre cancerul de prostata, fie de la congrese, fie de pe internet, fie chiar de la doctor, printr-o actiune de educatie medicala continua, astfel incat ei cunosc evolutia bolii.

„De 10 ani a inceput sa scada mortalitatea din cauza cancerului de prostata, acolo unde acesta este diagnosticat in stadiu precoce si acolo unde este tratat corect, adica in tarile care au un sistem de sanatate bine articulat, bine pus la punct, sustinut financiar”, a mai spus acad. Ioanel Sinescu.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Acad.-Sinescu_-Pachetul-de-baza-acopera-analiza-care-depisteaza-cancerul-de-prostata_20327/

lauff lautf laurf