Imprimare

Ministerul Sanatatii a lansat Sistemul National Integrat al marilor urgente, destinat pacientului critic

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii (MS) a lansat luni Sistemul National Integrat al marilor urgente, destinat pacientului critic, scrie Agerpres.

"In prezent, costurile foarte ridicate ale ingrijirii pacientilor sunt acoperite doar partial de Casele de Asigurari de Sanatate. Acesta este motivul pentru care Ministerul Sanatatii a pus la punct un pachet de cinci actiuni prioritare, menite sa acopere deficitul de finantare si sa asigure un tratament adecvat al pacientului de-a lungul intregului circuit: pre si intraspital”, a declarat luni cu prilejul lansarii ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Anual, cele cinci actiuni prioritare vor acoperi urmatoarele segmente de activitate sau patologii: Anestezie-Terapie Intensiv (ATI), Infarct Miocardic Acut (IMA), Moarte Subita, Accident Vascular Cerebral Acut (AVC) si Trauma.

Ministrul a precizat ca MS a alocat pentru derularea acestui program aproximativ 200 milioane de lei iar peste 100.000 de pacienti vor beneficia in fiecare an de cele cinci actiuni prioritare initiate de minister.

Potrivit acestuia, in momentul in care pacientul este preluat de ambulanta, se va sti catre ce spital trebuie transportat.

"Acum, de exemplu, in Bucuresti avem stabilit spital de garda. Stim foarte clar: astazi este de garda Floreasca, il ducem acolo. Deci, la Floreasca putem sa ii facem procedura de infarct-de montare de stenturi in urgenta, pentru ca astazi este de urgenta Floreasca, astazi putem sa ii introducem defibrilatorul care este in situatie de urgenta stabilita si la fel si cu celelalte proceduri trauma, la fel vor functiona toate. Nu va alerga salvarea cu pacientul. Aceasta era una din principalele deficiente ale sistemului, pentru ca plimbai bolnavul cu salvarea de la spital la spital sa ii gasesti undeva vreun stent disponibil. Sunt 93 de spitale in toata tara pe ATI, am extins. Intra practic toate spitalele judetene in program", a explicat demnitarul.

Actiunea prioritara pentru monitorizarea, tratamentul si ingrijirea pacientilor critici din sectiile ATI se adreseaza pacientilor in stare grava din sectiile de Terapie Intensiva anual in aceste sectii ajungand intre 10 si 13% dintre pacientii internati in spital, adica peste 400.000 de cazuri. Din punct de vedere financiar, costurile (cu personalul, materialele, medicamentele sau tehnologia) alocate acestor pacienti sunt unele dintre cele mai mari din intregul sistem de sanatate, se apropie de 20% din costurile totale de spitalizare.

Potrivit lui Banicioiu, ministerul a alocat aproape 173 de milioane de lei pentru achizitia de medicamente, reactivi, materiale sanitare pentru monitorizarea pacientilor, materiale consumabile necesare ventilatiei mecanice, kituri consumabile si solutii pentru efectuarea tehnicilor de epuratie extrarenala continua, kituri consumabile si solutii pentru efectuarea tehnicilor de dializa hepatica.

Actiunea prioritara pentru tratamentul pacientilor critici cu infarct miocardic acut (IMA) vizeaza finantarea stenturilor pentru tratamentul in urgenta al pacientilor cu infarct miocardic acut.

"Actiunea a salvat peste 1.600 de vieti. Daca inainte de 2009, rata mortalitatii pentru pacientii cu IMA era de 12%, cauzand decesul a circa 2.500 de persoane, in 2013 aceasta a scazut la 4% (900 de decese), in centrele unde s-a implementat actiunea prioritara IMA," a spus Banicioiu.

El a precizat ca MS a alocat peste 20 de milioane de lei pentru achizitia de materiale sanitare si consumabile pentru interventii angiografice, angioplastie, stenturi, baloane pentru angioplastie, sonde pentru ecografie intravasculara, dispozitive pentru punctie - biopsie miocardica si a mentionat ca programul se desfasoara in 17 unitati sanitare.

Actiunea prioritara pentru profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica (AP-MSC) se refera la finantarea defibrilatoarelor implantabile intracardiace pentru salvarea pacientilor cu tulburari cardiace de ritm a caror viata se afla in pericol iminent.

"Ministerul Sanatatii a alocat 4.900.000 lei pentru implantarea de defibrilatoare cardioverter interne (ICD) cu sau fara stimulare cardiaca de resincronizare (ICD-CRT) in profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica, evaluarea, stratificarea de risc si stabilirea indicatiei de implant de ICD sau CRT-P in profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica, urmarirea si reglajul adecvat al dispozitivelor implantate in profilaxia mortii subite cardiace de cauza aritmica", sustin reprezentantii MS.

Acest program se desfasoara in 7 unitati sanitare.

Cea de-a patra actiune prioritara, pentru tratamentul pacientilor cu accident vascular cerebral (AVC), finanteaza medicamentele trombolitice care asigura dezobstructia vasului cerebral trombozat si vindecarea pacientilor cu AVC.

"Aceasta patologie este una dintre cauzele majore de mortalitate si handicap, cu implicatii serioase la nivel individual, familial si socio-economic. Interventia de urgenta prin mijloace farmacologice sau tehnici minim invazive reprezinta solutia moderna de salvare si prevenire a handicapului pentru acesti pacienti. Ministerul Sanatatii a alocat 1.400.000 lei pentru achizitii de medicamente fibrinolitice si a materialelor sanitare necesare perfuzarii pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral ischemic. Programul se desfasoara in 7 unitati sanitare", precizeaza MS.

Actiunea prioritara pentru tratamentul pacientilor critici cu leziuni traumatice acute (TRAUMA) va asigura finantarea dispozitivelor medicale speciale de osteosinteza necesare interventiilor chirurgicale la pacientii cu fracturi, vizand o gama larga de specialitati chirurgicale.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ministerul-Sanatatii-a-lansat-Sistemul-National-Integrat-al-marilor-urgente_-destinat-pacientului-critic_20340/

lauff lautf laurf