Imprimare

Cum evolueaza starea de sanatate a pacientilor care s-au vindecat de Ebola

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Supravietuitorii Ebola pot duce o viata normala, dupa vindecare, in ciuda faptului ca uneori pot suferi de inflamatii ale articulatiilor, scrie Mediafax. Durata recuperarii variaza, la fel ca si perioada necesara pentru ca virusul sa paraseasca definitiv organismul.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a descoperit ca virusul poate rezista in materialul seminal pana la sapte saptamani dupa vindecarea pacientului. Se presupune ca supravietuitorii sunt, in general, imuni fata de radacina virusului cu care au fost infectati, astfel ca pot ajuta la tratarea persoanelor infectate cu aceeasi radacina a virusului. Nu este clar, in prezent, daca imunitatea este eficace si in fata altor radacini ale virusului sau daca aceasta va fi de durata.

La fel ca in cazul celor mai multe infectii virale, pacientii care isi revin dupa infectarea cu Ebola vor beneficia de prezenta anticorpilor in sange, astfel ca sangele lor devine important (desi exista controverse) pentru tratamentul celor care au contractat boala.

Kent Brantly, unul dintre cei mai cunoscuti supravietuitori ai Ebola
, a donat altor pacienti, pana acum, aproape 4 litri de sange. Plasma sangvina a acestuia, care contine anticorpi, este separata de globulele rosii si transformata intr-un ser care este administrat pacientilor sub forma de perfuzie. Se considera ca anticorpii din ser vor forta sistemul imunitar al bolnavilor sa atace virusul, permitand vindecarea.

Insa nici aceasta metoda de tratament nu este perfecta, la fel ca celelalte in cazul Ebola. Cercetatorii nu sunt inca siguri daca va functiona. Mai mult decat atat, serul poate fi donat numai persoanelor cu o grupa sanguina compatibila cu a donatorului, nefiind clar cat timp va fi eficace imunizarea. Exista cateva tulpini ale virusului Ebola si nu este sigur daca o persoana care s-a vindecat dupa ce a fost infectata cu una din acestea va fi imuna la celelalte, neexistand inca studii in acest sens.

Oamenii care au supravietuit bolii prezinta un interes aparte pentru cercetatori, cum sunt cei care lucreaza folosind medicamentul ZMapp. Ei spera sa capteze anticorpii pentru gasirea unui leac.

Si mai greu de inteles sunt cazurile celor care au fost infectati cu Ebola, insa nu prezinta simptomele bolii. Dupa izbucnirea epidemiei din Uganda, la sfarsitul anilor 90, cercetatorii au examinat mostrele de sange ale unor oameni care avusesera contact direct cu bolnavii de Ebola descoperind ca o parte din acestia erau purtatori ai bolii, dar nu prezentau niciun simptom.

Cercetatorii studiaza cazurile pacientilor care nu prezinta simptomele bolii sperand sa opreasca raspandirea virusului, pana cand va putea fi gasit un tratament. Un studiu publicat de cercetatorii francezi, in 2010, releva ca pana la 15,3% din populatia Gabonului ar putea fi imuna la Ebola.

Identificarea celor care sunt imuni la Ebola ar putea ajuta la tratarea pacientilor infectati, fara a mai pune in pericol viata celor care nu prezinta imunitate.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cum-evolueaza-starea-de-sanatate-a-pacientilor-care-s-au-vindecat-de-Ebola_20341/

lauff lautf laurf