Imprimare

Congresul International de Psihiatrie, pentru a doua oara in Romania, in 2015

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Congresul International de Psihiatrie (WPA Congress) va fi organizat a doua oara in Romania, in iunie, anul viitor, dupa ce Bucurestiul a gazduit si editia din 2013. Tema editiei din 2015 este: "Asistenta Medicala Primara in Sanatatea Mentala: Inovatie si Transdiciplinaritate".

Medicul de origine romana Eliot Sorel (foto dreapta), profesor  la George Washington University, Statele Unite ale Americii, si initiator al Comitetului de Sanatate Mentala Globala si Psihiatrie din cadrul Asociatiei Americane de Psihiatrie, va face parte si in 2015 din conducerea congresului, in calitate de co-presedinte al Comitetului Stiintific.

Prof. Sorel ii indeamna pe medicii romani sa isi inscrie prezentarile in programul stiintific al congresului pana la 1 decembrie 2014.

Dumneavoastra ati facut parte din conducerea congresului si laCongresul International de Psihiatrie, pentru a doua oara in Romania, in 2015editia din 2013. Care a fost feedback-ul speakerilor, participantilor si al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie dupa eveniment?
Prof. Eliot Sorel (E.S.): Editia din 2013 a fost un success notabil, in care imbinarea medicinei de familie cu sanatatea mintala si sanatatea publica a prezentat portretul inovativ al abordarii psihiatriei intr-un mod integrativ si benefic populatiei, decidentilor politici, economiei tarii si, bineinteles, profesiilor implicate. Speram sa replicam acest succes anul viitor (n. r. in 2015), cand vom reveni la Bucuresti, in luna iunie.

Ce are Romania de castigat prin organizarea unei a doua editii a acestei manifestari stiintifice?

E.S: Romania are mult de castigat fiindca implicam Romania, prin specialitatile de medicina de familie, de psihiatrie si de sanatate publica, intr-un dialog continental si global, care este foarte important in secolul 21, fiindca sanatatea are atat valoare in sine, cat si valoare adaugata, pentru economia si dezvoltarea unei tari. Deci, dorim sa abordam si acest subiect, si il vom aborda printr-un simpozion special pe care il vom face cu Organizatia de Dezvoltare si Colaborare Economica de la Paris, analizand care sunt consecintele economice si financiare a tarilor in ceea ce priveste investiile adecvate in sanatatea cetatenilor si a sistemelor sanitare.

Tema editiei din 2015 se va referi la transdiciplinaritate si inovatie in sanatatea mintala. Ce noutati exista in domeniul psihiatriei in ultimii ani, ce vor fi prezentate in cadrul congresului?
E.S:Transdiciplinaritatea este esentiala pentru dezvoltarea sistemelor sanitare, pentru abordarea sanatatii in general si, in particular, pentru abordarea sanatatii bolilor care se prezinta in mod co-morbid, adica coexista. Deci, dorim sa prezentam modele de colaborare, de transdiciplinaritate care sunt mai eficiente, care au rezultate mai bune si mai putin costisitoare.

In 2013 ne spuneati, intr-un interviu, ca specialistii comunica prea putin, ceea ce cauzeaza slabirea sistemelor sanitare. La final de 2014, credeti ca situatia s-a schimbat?
E.S: S-a lansat in Statele Unite o lege a transdiciplinaritatii, initiata de catre presedintele Obama, care incurajeaza o colaborare de echipa, si in care sunt preconizate anumite aspect remunerative, care incurajeaza aceasta colaborare. Deci acest model care incurajeaza colaborarea transdiciplinara trebuie abordat nu numai in Statele Unite, dar si in intreaga lume, fiindca s-a demonstrate prin cercetari stiintifice ca o colaborare transdiciplinara este efectiva, eficienta si benefica populatiei, profesiilor, bunastarii si dezvoltarii unei tari.

Ce invitati de seama are congresul ?
E.S: Printre invitatii cei mai de vaza se numara Prof. Michael Kid, presedintele Asociatiei Mondiale a Medicilor de Familie, Prof. Paul Summergrad, care este la ora actuala presedintele in mandat al Asociatiei Americane de Psihiatrie, Prof. Dinesh Bughra - presedintele in mandat al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie, Prof. Linda Liam, presedintele Colegiului Pshiatrilor din Hong Kong, Prof. Ahmad Mohit, fost sef al biroului Mediteranei de Est al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Prof. David Ndetei (Kenya) si Prof. Fernando Lolas din Chile, care, timp de multi ani, a condus sectia de bioetica a OMS.

Medicii romani se pot inscrie cu prezentari la acest congres?

E.S: Absolut, ii incurajam in numar cat se poate de mare, si vreau sa specificam ca ii incurajam sa faca toate aceste demersuri si propuneri nu mai tarziu de 1 decembrie 2014.

De ce ar trebui psihiatrii romani sa-si treaca in agenda Congresul WPA 2015?
E.S: Pentru a intra in secolul 21, al medicinei de familie, al integrarii sale cu psihiatria si cu sanatatea publica. Si pentru a deveni mai eficienti si mai consecventi, pentru a influenta deciziile politice, si pentru a crea aceasta pista de influenta catre politic, prin abordarea unei colaborari mult mai stranse si mai cordiale cu mass-media.

La WPA 2015 urmeaza sa elaborati un model integrativ intre medicii de familie-psihiatrie-sanatate publica. Ce presupune acest model?
E.S: Presupune, in primul rand, o modestie, precum si egalitate intre cele trei domenii; o curiozitate de a descoperi, curaj de a lucra intr-un nou mod, deci abordeaza un model care in sine este tanar. Dorim, astfel, sa apelam la sentimentul care mai exista la multi dintre colegi, cel al tineretii, la deorinta de a inova, de a crea noi modalitati de a lucra si de a gasi o noua satisfactie in aceste noi modele catre beneficiul pacientilor, dar si in beniciul profesional al medicilor

Cum a fost integrat in SUA?
E.S: Aceasta integrare e in curs de desfasurare. In aces sens benefic a fost facut un studiu la Londra de un grup care a demonstrat in aproape 60 sau 70 de studii ca acest domeniu integrativ este mult mai eficace, mai putin costisitor, iar cel care il practica si cei care primesc aceste servicii sunt mai multumiti.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Congresul-International-de-Psihiatrie_-pentru-a-doua-oara-in-Romania_-in-2015_20342/

lauff lautf laurf