Imprimare

Embolizare prostatica realizata in priemera nationala, la Spitalul Clinic din Targu Mures

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Compartimentul de Radiologie Interventionala a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu Mures a realizat o embolizare prostatica, aceasta fiind prima interventie de gen realizata intr-un spital public din Romania, a anuntat conducerea spitalului, confrom Agerpres.

Interventia a fost realizata de dr. Lucian Marginean, coordonatorul Compartimentului de Radiologie Interventionala din cadrul SCJU Targu Mures, in colaborare cu medicul urolog dr. Daniel Porav, din cadrul Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Judetean Mures, unui pacient in varsta de 58 de ani, din Targu Mures, care suferea de adenom de prostata de mai bine de un an.

Interventia, care a durat aproximativ o ora,este o metoda minim invaziva si a constat in identificarea si cateterizarea vaselor de sange arteriale care iriga prostata, folosind catetere si microcatetere, sub control radioscopic, urmata de injectarea de microparticule neresorbabile (de ordinul micronilor), care duc la blocarea acestor vase si, implicit, suprimarea alimentarii cu sange a prostatei bolnave. In acest fel, prostata, care este marita in volum, in 2-3 saptamani isi reduce semnificativ dimensiunile cu ameliorarea si disparitia simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii pacientului.

"Embolizarea prostatica este o metoda terapeutica moderna, o alternativa minim invaziva la interventiile chirurgicale, ce ofera pacientului un confort fizic, nefiind necesara anestezie generala, dar si psihic, cu spitalizare scurta, cu recuperare imediata si reintegrarea lui in societate in 24-48 de ore, comparativ cu interventia chirurgicala care este mai traumatizanta. Desi metoda terapeutica ofera pacientului un confort maxim, aplicarea acesteia de catre medicul operator necesita abilitati si cunostinte sporite in tehnicile de radiologie interventionala”, a declarat dr. Lucian Marginean.

Managerul SCJU Targu Mures, dr. Claudiu Puiac, a aratat ca in cele sase luni, de cand a preluat conducerea spitalului, s-a reusit pornirea Compartimentul de Radiologie Interventionala, iar incepand din octombrie, acesta este inclus, ca centru pilot, in programul Ministerului Sanatatii privind accidentul vascular cerebral.

“Precizez ca acest program se alatura celui de Radiologie Interventionala. Imi propun, de asemenea, sa dezvolt acest compartiment in care medicii fac interventii extraordinare, asa cum a fost si cea de ieri, iar in viitorul apropiat aici sa existe o linie de garda permanenta. Standardele Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures se mentin prin efortul tuturor medicilor si personalului auxiliar implicat in acest proces medical. Dupa cum am declarat de atatea ori, succesul este al echipei medicale condusa de dr. Lucian Marginean. Datoria mea, ca manager, este sa asigur un mediu propice pentru desfasurarea acestei activitati medicale de viitor”, a declarat dr. Claudiu Puiac.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Embolizare-prostatica-realizata-in-priemera-nationala_-la-Spitalul-Clinic-din-Targu-Mures_20344/

lauff lautf laurf