Imprimare

Spitalul Grigore Alexandrescu a fost dotat cu un incubator de 10 mii de euro

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Organizatia Salvati Copiii Romania a dotat joi, 23 octombrie, Sectia de terapie intensiva neonatala a Spitalului "Grigore Alexandrescu" cu un incubator de ultima generatie, de 10 mii de euro, in cadrul campaniei de reducere a mortalitatii infantile "Bun venit pe lume".

Actiunea a avut loc in urma unei campanii de strangere de fonduri ce a durat doar doua luni si la finalul careia, s-a ajuns la suma necesara achizitionarii incubatorului de ultmia generatie.

"Mai mult de jumatate dintre cei 180-200 de pacienti sunt prematuri. Aceste incubator ne ajuta, pentru ca cele pe care le avem sunt deja de minim 7 ani in serviciu ceea ce inseamna destul de mult pentru un echipament care merge zi de zi. In total avem sase incubatoare dar daca spatiul ne va permite vom putea pune si mai multe. Pentru noi, primirea acestui incubator inseamna oportunitatea de a trata un numar mai mare de cazuri, pe care adesea nu le puteam primi din cauza supraaglomerarii. Avem aici, de exemplu, copii cu greutate mai mica de un kilogram, care, pentru a capata suficiente forte, ajung sa stea luni de zile intr-un incubator, timp in care aparatul este indisponibilizat, neputand fi folosit in ingrijirea altor bebelusi", a declarat Ana-Maria Bradeanu, medic neonatolog la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu, a subliniat ca desi exista o dotare mai moderna la Spitalul "Grigore Alexandrescu", aceasta este insuficienta intrucat aici vin foarte multe cazuri din toata tara de copii cu malformatii grave care necesita interventii chirurgicale imediat dupa nastere.

"Pe an sunt cam 200 de cazuri care sunt ingrijite aici. O sectie supraaglomerata si mai ales o sectie de terapie intensiva face ca medicii sa ajunga adesea in situatia de a alege intre copiii carora li se va acorda o sansa in plus la supravietuire. In general, noi ne indreptam atentia spre spitalele care duc lipsuri mari de aparatura moderna, care lucreaza in continuare cu echipamente de 20-30 de ani. La Grigore Alexandrescu situatia a fost diferita: aici echipamentele sunt inca relativ noi, insa intr-un numar disproportionat de mic raportat la nevoile reale ale micilor pacienti. Le multumim sustinatorilor nostri pentru ca au venit in intampinarea nevoilor personalului medical exceptional de aici si s-au mobilizat intr-un timp atat de scurt", a spus Gabriela Alexandrescu.

Cea care a atras atentia asupra situatiei de la Spitalul de copii 'Grigore Alexandrescu' a fost creatoarea de moda Rita Muresan, care a ajuns aici intr-un context personal si a fost impresionata de volumul de munca din Sectia de neonatologie si de raportul disproportionat dintre numarul de cazuri si aparatura existenta.

"Este o implinire sa vad cum, la doar cateva luni de cand m-am adresat prietenilor de la Salvati Copiii, incubatorul este aici, gata sa fie instalat si sa contribuie la salvarea atator bebelusi ajunsi in situatii de viata si de moarte", a declarat creatoarea, prezenta si ea la eveniment.

Amalia Nastase, ambasadoarea programului de reducere a mortalitatii infantile, a sustinut ca programul reprezinta o adevarata reusita.

Romania se mentine si anul acesta pe primul loc in clasamentul mortalitatii infantile la nivelul intregii Uniuni Europene, cu o rata de 8,5 la 1.000 de nou nascuti vii, fata de media europeana de 4,1 la mie. O treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame si copii si echiparea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante.

In perioada 2012-2014, prin campania pentru reducerea mortalitatii infantile „Bun venit pe lume”, Salvati Copiii a reusit sa doteze 38 de maternitati si sectii de nou-nascuti cu echipamente in valoare de 4.030.000 de lei. Datorita generozitatii companiilor si persoanelor fizice, in acest sfarsit de an se vor investi 780.000 de lei in dotarea altor 16 maternitati si sectii de nou-nascuti din Bucuresti, Braila, Drobeta Turnu-Severin, Slatina, Galati, Calarasi, Targu Jiu, Satu-Mare, Baia-Mare, Sfantu Gheorge, Miercurea Ciuc, Zalau si Oradea.

Despre Organizatia Salvati Copiii

Salvati Copiii Romania este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, non-profit, care militeaza activ pentru drepturile si protectia copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Programele organizatiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atentie deosebita catre cei aflati in situatii dificile - copiii din comunitatile dezavantajate, copiii victime ale violentei, exploatarii prin munca, traficului sau neglijarii, copiii refugiati etc. In cei 24 de ani de activitate, peste un milion de copii au fost implicati in campaniile si programele desfasurate de organizatie.

Salvati Copiii Romania este membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spitalul-_Grigore-Alexandrescu_-a-fost-dotat-cu-un-incubator-de-10-mii-de-euro_20351/

lauff lautf laurf