Imprimare

Amenzi de mii de lei la Spitalul din Husi, dupa ce o fetita a murit

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Echipa de control a Ministerului Sanatatii (MS) a aplicat mai multe amenzi contraventionale, dupa ce a constatat, in urma verificarii modului in care a fost gestionat cazul fetitei de 4 ani care a decedat recent la Spitalul Municipal Husi, ca au fost incalcate Ordinul MS privind conducerea si organizarea unitatilor si compartimentelor de primire a urgentelor, protocoalele de tratament in urgenta, protocoalele de administrare a medicamentelor, precum si Regulamentul intern de organizare si functionare a spitalului.

S-au aplicat amenzi contraventionale pentru Serviciul Judetean de Ambulanta Vaslui, in cuantum de 20.000 lei, pentru Spitalul Municipal Husi, in valoare de 25.000 lei, pentru dr. Bianu Paraschiv Floreta, medic pediatru- sef compartiment Pediatrie, in cuantum de 2.000 lei, pentru dr. Ababei Gabriela, medic sef CPU, in cuantum de 1.500 lei, pentru responsabil bloc alimentar si responsabil spalatorie, in cuantum de 500 lei, si directorului medical Dr. Wassouf Emad, in cuantum de 1000 lei.

Raportul de control, aprobat de ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, urmeaza sa fie transmis atat Colegiului Medicilor Vaslui pentru "analiza cazului din punct de vedere profesional", cat si catre Consiliul Local Husi, Primaria Municipiului Husi, Spitalul Muncipal Husi, Comisia de Pediatrie si Neonatologie din cadrul Ministerului Sanatatii, Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui pentru "implementare sau verificari suplimentare, in conformitate cu prevederile legale".

Potrivit documentului, comisia de control a MS a constatat ca "atat Serviciul Judetean Ambulanta Vaslui cat si Spitalul Municipal Husi au incalcat prevederile Ordinului MS nr. 1706/2007 privind conducerea si organizarea unitatilor si compartimentelor de primire a urgentelor, in gestionarea cazului pacientei Bedregeanu Maria Alexandra".

De asemenea, raportul arata ca "Serviciul Judetean de Ambulanta Vaslui si Spitalul Municipal Husi au instituit o intelegere tacita privind preluarea cazurilor de urgenta pediatrica direct in Compartimentul de Pediatrie a spitalului cu exceptia politraumelor sau stopurilor cardiorespiratorii".

Comisia de control a mai stabilit ca: medicul pediatru, desi a considerat cazul ca fiind de maxima urgenta, nu a solicitat colaborarea in timp util cu nici un alt medic aflat in garda la momentul respectiv; nu s-au respectat protocoalele de diagnostic si tratament, epiglotita nefiind cuprinsa in protocoalele de diagnostic din compartimentul de pediatrie ci in cele de pe C.P.U.; desi in procedura de administrare intra-venoasa a antibioticului era recomandata testarea sensibilitatii la acesta, asistenta nu a luat in considerare acest aspect invocand faptul ca testarea nu i-a fost indicata de catre medicul pediatru; conducerea spitalului a acceptat disfunctionalitatea din circuitul urgentelor pediatrice, neimplicandu-se in rezolvarea conflictelor dintre medici si nici in activitatea de implementare a prevederilor Ord 1706/2007; Regulamentul de Organizare si Functionare al spitalului aprobat de comitetul director nu este actualizat, in structura functionala a spitalului nefiind inclus si Compartimentul de Primiri Urgente, respectiv atributiile medicului sef CPU si a medicilor specialisti in medicina de urgenta.

Totodata, comisia de control mai arata ca fisele de post nu sunt actualizate in conformitate cu noua structura organizatorica a spitalului care include Compartimentul de Primiri Urgente. "Astfel personalul medical continua sa aiba prin fisa postului atributii in gestionarea cazurilor de urgenta specifice activitatilor medicale desfasurate in camerele de garda. Odata cu infiintarea CPU, camerele de garda care asigurau urgentele medicale trebuiau desfiintate potrivit Ordinului 1706/2007(...)", releva sursa citata.

"Ca urmare, au fost incalcate prevederile Ordinului MS nr.1706/2007 privind conducerea si organizarea unitatilor si compartimentelor de primire a urgentelor ( art. 18, 20, 49, 64, 76, 95), protocoalele de tratament in urgenta, protocoalele de administrare a medicamentelor pentru administrarea antibioticelor, precum si Regulamentul de organizare si functionare intern a spitalului", se arata in raportul Ministerului Sanatatii.

Familia fetitei, din localitatea vasluiana Bunesti-Averesti, acuza de malpraxis cadrele medicale de la Spitalul Municipal Husi, dupa ce copila in varsta de patru ani a murit la 40 de minute de la internarea in unitatea medicala. Fetita a fost diagnosticata de medicul de garda cu "laringita acuta, cu sindrom febril" si a primit tratament cu antibiotic. Parintii cred ca decesul a survenit din cauza faptului ca fetita a primit antibiotic fara sa fie testata in prealabil si au depus plangere la Directia de Sanatate Publica Vaslui, prin care solicita explicatii cu privire la decesul fiicei lor. Si Colegiul Medicilor a deschis o ancheta in acest caz, tot in urma unei sesizari depuse de parintii copilei.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Amenzi-de-mii-de-lei-la-Spitalul-din-Husi_-dupa-ce-o-fetita-a-murit_20353/

lauff lautf laurf