Imprimare

Banicioiu: Consiliile etice vor fi functionale in curand, in spitale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Consiliile etice din spitalele publice vor deveni functionale si li se vor extinde atributiile, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, intr-un interviu acordat pentru Agerpres.

"Vom reinfiinta in spitale, printr-un ordin al ministrului Sanatatii, consiliile etice in toate spitalele publice. Practic, le facem functionale si le extindem atributiile. Membrii acestor consilii etice vor fi alesi, si nu numiti, iar activitatea lor va fi monitorizata prin intermediul unor raportari pe care acestea le vor face trimestrial", a precizat ministrul.

Consiliile etice vor fi formate din sapte membri: un reprezentant al corpului medical al spitalului, un alt reprezentant al corpului medical al spitalului dar care nu desfasoara activitate medicala, unul din partea asistentilor medicali, un consilier juridic sau o persoana cu studii superioare care face parte din aparatul functional al spitalului, un reprezentant al casei de asigurari, unul al asociatiilor de pacienti, un reprezentant al autoritatilor judetene (daca spitalul este al autoritatilor judetene) sau de la directia de sanatate publica (daca spitalul este in subordinea Ministerului Sanatatii).

De asemenea, va exista si un secretariat al consiliului. Din consiliul de etica nu pot face parte managerul spitalului, directorul medical, directorul de ingrijiri sau asistentul sef.

Potrivit criteriilor de acreditare a spitalelor, unitatile medicale trebuie sa asigure si partea de etica si integritate. Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor a reluat procesul de evaluare in vederea acreditarii spitalelor. Lista cuprinde 54 de spitale care se califica pentru a primi vizita Comisiilor de evaluare. Vizita se va desfasura pe parcursul a doua perioade: prima, cuprinsa intre 6 octombrie si 6 noiembrie, va debuta cu evaluarea a 23 de unitati sanitare, la care vor participa 65 de evaluatori certificati CoNAS. Vizita urmatoarelor 31 de spitale se va desfasura in intervalul 20 noiembrie - 20 decembrie.

De asemenea, Ministerul Sanatatii continua intreprinderea controalelor ample in unitatile sanitare de stat din tara, in vederea depistarii si indreptarii neregulilor.

“Vreau sa subliniez ca am derulat controale ample, va amintiti de controalele demarate in luna mai in 77 de spitale. Am constatat nereguli, de la neconcordante intre datele din fisele de internare si criteriile de internare pentru cazurile de spitalizare continua sau de zi la decontul de cheltuieli care se elibereaza pacientului pentru serviciile medicale prestate. Astfel de nereguli referitoare la decont, de exemplu, au fost constatate la o treime dintre cele 77 de spitale controlate. Au fost date amenzi, dar nu aici este lucrul esential. De asemenea, de fiecare data cand sunt cazuri in spitale, fie ca sunt sau nu in subordinea ministerului, imediat reactionam, tocmai pentru a ne asigura ca evenimente nefericite sa nu se mai repete si pentru a asigura un act medical de calitate pe viitor”, a spus Banicioiu.

Ministrul a spus ca aceste tipuri de controale se vor face si in viitor.

In ceea ce priveste veniturile medicilor, demnitarul a subliniat faptul ca se lucreaza la un proiect de lege pentru majorarea acestora.

„Am creat un grup de lucru care sa analizeze aceste masuri de majorare a veniturilor medicilor. Proiectul este definitivat si dupa ce il vom agrea la nivel guvernamental il vom introduce in Parlament. Solutiile sunt multiple, de la a acorda servicii medicale in regim privat in spitalele publice, la cererea pacientului, la stimulente din partea autoritatilor locale. Trebuie ca si autoritatile locale sa se implice, sa aleaga daca este mai util sa planteze panselute sau sa plateasca medici si personal medical”, a explicat Bancioiu.

Este luata in calcul remunerarea in functie de performanta: “Daca avem un chirurg care efectueaza, sa zicem, 30 de operatii iar un coleg doar cinci pe luna, atunci mi se pare firesc sa existe o salarizare diferentiata. De exemplu, managerul spitalului poate recompensa performanta profesionala a personalului de specialitate prin acordarea de stimulente financiare, in limita unui salariu de baza lunar care face parte din salariul brut”, a mai spus Banicioiu.

Pacientii ar putea fi intrebati de cat de satisfacuti sunt cu privire la actul medical

„Noi discutam la minister in fiecare zi cu pacientii, dar nu este de ajuns. Vrem sa instituim un sistem prin care sa stim direct de la pacienti cum putem imbunatati serviciile din domeniul medical. In perioada imediat urmatoare se va desfasura un program pilot in cinci spitale din Bucuresti si din tara pentru implementarea mecanismului de feed-back al pacientilor. Astfel, pentru prima data, pacientii vor putea sa-si exprime parerea privind calitatea serviciilor medicale de care au beneficiat, respectarea drepturilor lor, timpul de asteptare, asigurarea medicamentelor si a materialelor sanitare, conditiile din spitale, conditionarea actului medical de sume de bani”, conform lui Banicioiu.

Scopul final este un sistem medical modern, care sa sustina si interesele medicilor si pe cele ale pacientilor, a mai sus ministrul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Banicioiu_-Consiliile-etice-vor-fi-functionale-in-curand_-in-spitale_20354/

lauff lautf laurf