Aparatura de 1, 5 milioane de euro, achizitionata la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitala
Ministerul Sanatatii a investit in jur de 1,5 milioane de euro pentru dotarea laboratorului de cardiologie interventionala din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” cu un cardio-angiograf biplan, ultima generatie, cu toate dotarile.
„Peste 60 000 de pacienti sunt tratati anual in Spitalul Bagdasar-Arseni, unitate de prima linie a Ministerului Sanatatii. Dintre acestia, peste 18 000 pacienti beneficiaza de serviciile sectiei de cardiologie. Era nevoie de o astfel de unitate dotata cu aparatura performanta”, a declarat ministrul Nicolae Banicioiu, in cadrul unei vizite desfasurate astazi, 27 octombrie, la Spitalul Bagdasar-Arseni.
Laboratorul de cardiologie interventionala din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta “Bagdasar-Arseni” functioneaza din primavara acestui an. In ultimele 2 luni, au fost efectuate 160 de proceduri. Laboratoul are capacitatea de a efectua cca 150-180 de proceduri pe luna, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.
“Deocamdata, laboratorul este finantat in cadrul Programului National de Boli Cardio Vasculare al CNAS dar, incepand din 2015, acesta va fi inclus in Actiunea prioritara pentru tratamentul pacientilor critici cu infarct miocardic acut a Ministerului Sanatatii”, a mai spus ministrul Banicioiu.
Dotarea cu echipament de tip angiograf de ultima generatie face posibile angioplastii, coronarografii, implantare de stenturi si alte proceduri de cardiologie interventionala. Angiograful este un sistem complex ce permite vizualizarea si examinarea vaselor de sange, pentru diagnosticarea rapida a numeroase afectiuni cardiace si vasculare. Totodata, angioplastia este considerata una dintre cele mai eficiente metode de tratament a infarctului miocardic acut.
„Infarctul acut de miocard apare atunci cand se produce un blocaj intr-una dintre arterele care hranesc inima si care se numesc artere coronariene. Este de la sine inteles ca un astfel de blocaj poate produce daune ireversibile, putand duce la invaliditate prin insuficienta cardiaca si chiar la deces. Tocmai de aceea este foarte important ca in aceste situatii sa intervenim urgent si eficient pentru inlaturarea blocajului. Acesta este rolul cardiologiei interventionale care, prin angioplastie, „desfunda” artera blocata. Trebuie mentionat insa ca, printre avantajele procedurilor de cardiologie interventionala, se numara si recuperarea mai rapida, deci o perioada de spitalizare mai mica si o mai rapida reinsertie a pacientului in viata socio-profesionala si familiala”, a spus prof. univ. dr. Crina Sinescu.
Prin Laboratorul de Cardiologie Interventionala, Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni” din Bucuresti se pozitioneaza pe harta cardiologiei interventionale din Romania.
Bolile cardiovasculare sunt prima cauza de deces in Romania, fiind direct raspunzatoare de 58% din mortalitatea generala la nivel national, conform celor mai recente statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Avand in vedere ca numarul deceselor prin boli cardiace este atat de ridicat, specialistii recomanda intensificarea metodelor moderne de diagnostic si tratament in patologia cardiovasculara. in acest sens, procedurile de cardiologie interventionale sunt esentiale in tratarea a numeroase afectiuni cardiovasculare, printre care amintim infarctul miocardic acut, una dintre cele mai frecvente si severe boli cardiace.
Sursa: PaginaMedicala.ro