Preventia secundara in AVC, una din temele Congresului SSNN, de la Viena
A X-a editie a Congresului Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN) va avea loc intre 30 octombrie si 2 noiembrie, la Atena, iar temele principale din acest an, sunt: preventia secundara in accidentul vascular cerebral (AVC) si progresele in neurologie.
“Congresul SSNN a ajuns la a-X-a editie si, ca de fiecare data, se bucura de participarea unui numar mare de personalitati medicale din Europa, SUA si Asia si nu in ultimul rand din Romania. Programul stiintific este vast, principalele teme discutate fiind cele mai recente descoperiri din domeniul bolilor cerebrale vasculare, traumatismelor craniocerebrale si bolilor neurodegenerative. Importanta congresului este remarcabila, deoarece reuneste oameni cu o vasta experienta profesionala care reusesc sa integreze informatiile oferite din perspective diverse intr-un tot unitar. Acesti savanti se straduiesc sa descifreze mecanismele moleculare ale bolilor neurologice, descoperirile lor stand la baza diagnosticului precoce si al tratamentului eficient. De asemenea, este important sa mentionam aportul neurologiei romanesti la aceasta manifestare, dovedind in acest fel ca avem oameni valorosi, recunoscuti pe plan international”, a declarat prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele SSNN si al Societatii de Neurologie din Romania.
In ceea ce priveste expunerile, din lista nu vor lipsi prezentarile din domeniul cercetarii fundamentale. Datorita importantei epidemiologice, accidentul vascular cerebral constituie unul dintre subiectele importante ale Congresului. “Speram ca progresele pe care le anticipam vor deveni curand realitate, venind din armonizarea neuroprotectiei cu tromboliza si cu neuroreabilitarea. Viitorul ne-ar putea aduce implementarea conceptului stiintific de tratament continuu din faza acuta pana la reabilitarea de lunga durata, promovat de noi si prezentat in cadrul reuniunilor Societatii de Neurologie din Romania si ale Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii. Este recomandabil sa inlocuim abordarea clasica, segmentara in care sansele unei recuperari optime sunt mai reduse atat in accidetul vascular cerebral cat si in traumatismele cranio-cerebrale. Eforturile noastre extrem de intense si sustinute s-au materializat de curand prin aprobarea de catre Ministerul Sanatatii a programului numit „Actiunea prioritara pentru tratamentul pacientilor cu AVC”, program care finanteaza medicamentele trombolitice esentiale in primele ore de la debutul AVC si care se va desfasura in sapte centre de specialitate din tara.” a mai adaugat Prof. dr. Dafin Muresanu.
Romania, locul 3 in Europa la incidenta AVC
Romania ocupa locul 3 in Europa, dupa Bulgaria si Macedonia, atat la incidenta AVC cat si la mortalitatea secundara bolilor cerebrovasculare. Ingrijorator este faptul ca incidenta AVC a crescut in randul categoriei de varsta sub 30 de ani. In prezent, peste 31% din numarul total de pacienti cu AVC au varsta cuprinsa intre 20-64 de ani, comparativ cu 25% in 1990. In Romania, rata mortalitatii de cauza cerebrovasculara la persoanele peste 65 ani este de 1276 pacienti/100.000 locuitori, comparativ cu alte tari europene unde aceasta este mai mica de 300 pacienti/100.000 locuitori. Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulți romani decat alti cetateni europeni și de șapte ori mai mulți decat in SUA. La nivel mondial, 10% din populatie moare din aceasta cauza, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), iar perspectivele nu sunt deloc optimiste. Se estimeza ca AVC va deveni, pana in anul 2030, principala cauza de mortalitate la nivel mondial, ajungand la aproximativ opt milioane de decese anual.
De asemenea, persoanele care au suferit un accident vascular cerebral sau accident ischemic tranzitor (AIT) prezinta un risc crescut de evenimente vasculare ulterioare, cele mai importante fiind repetarea AVC, infarctul miocardic si chiar decesul de cauza vasculara. Datele statistice arata ca, una din opt persoane care au suferit un AIT risca sa dezvolte in urmatoare saptamana un AVC. Acesta este unul din principale motive pentru care este obligatoriu ca pacientii aflati in aceasta situatie sa beneficieze, alaturi de investigarea rapida a cauzelor si de tratamentul adecvat, si de preventie primara sau secundara prompta. Cifrele sunt ingrijoratoare : o persoana care a supravietuit unui AVC are 33% sanse sa mai sufere inca un eveniment de acest gen daca nu este supravegheat de catre un specialist.
Sansele de a avea o viata normala dupa un AVC depind in mare masura de etapa de recuperare. Primele sase luni post AVC sunt esentiale in refacerea functiilor deteriorate. Recuperarea totala sau partiala depinde de localizarea si dimensiunea leziunii cerebrale, de comorbiditatile pacientului si de intensitatea eforturilor care se depun ulterior. Statisticile arata ca, din cei aproximativ 65.000 de romani care sufera anual un AVC (178 cazuri/zi), o treime raman cu diverse grade de dizabilitate. In toate cazurile insa, preventia secundara a AVC este esentiala.
...Sursa: PaginaMedicala.ro