Specialistii in microbiologie si epidemiologie se vor reuni la Conferinta Nationala de profil
Societatea Romana de Microbiologie si Societatea Romana de Epidemiologie anunta cea de-a VII-a editie a Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie, care va avea loc in perioada 13-15 noiembrie 2014, la Bucuresti. Manifestarea isi propune sa ofere profesionistilor implicati in supravegherea bolilor infectioase ultimele noutati cu privire la diagnosticul, tratamentul, prevenirea si controlul acestor afectiuni.
Pe parcursul celor trei zile de sesiuni stiintifice, profesionisti din toata tara se vor reuni pentru a dezbate si a face schimb de experienta pe marginea unor probleme stringente care ameninta sanatatea publica, la nivel mondial si national. Astfel, vor fi discutate provocarile actuale in diagnosticul si epidemiologia bolilor transmisibile si netransmisibile cu impact asupra sanatatii publice.
„Bolile infectioase pot avea o evolutie imprevizibila si, de multe ori, au un impact deosebit asupra sistemelor de sanatate publica din intreaga lume. Bineinteles, tara noastra nu face exceptie. Tocmai din acest motiv, este extrem de important ca profesionistii implicati in aceasta patologie sa aiba acces la ultimele recomandari din ghidurile internationale in ceea ce priveste reducerea incidentei si prevalentei bolilor infectioase. Acesta este si scopul Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie, eveniment care are deja o frumoasa traditie si care, speram noi, va reusi sa se ridice si de aceasta data la nivelul asteptarilor profesionistilor din domeniu”, a declarat conf. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.
In 2014, in cadrul Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie vor fi abordate teme de importanta pentru microbiologi, epidemiologi, pediatri, medici de boli infectioase, biologi, biochimisti, medici de familie, pneumologi, specialisti in sanatate publica, dar si alti profesionisti din specialitati implicate in patologia infectioasa. Subiectele debatute includ: noile provocari ale sistemului sanitar romanesc in contextul evolutiei actuale a bolilor transmisibile; bolile prevenibile prin vaccinare; abordarea integrata in diagnosticul si supravegherea bolilor infectioase cu transmitere parenterala si sexuala; problematica infectiilor nosocomiale; rezistenta la antibiotice; influenta bolilor infectioase in morbiditatea si mortalitatea prin boli cronice; agentii folositi in bioterorism si razboiul biologic.
„Contextul epidemiologic actual, atat la nivel mondial, cat si in tara, comporta o serie de probleme de risc, drept urmare perfectionarea continua a specialistilor implicati in managementul bolilor infectioase este necesara, pentru o contracarare cat mai buna a acestor afectiuni. Sper ca si acest eveniment stiintific va contribui la largirea orizontului nostru de cunostiinte in domeniul epidemiologiei si va asigura un schimb util de experienta profesionala aplicabil de catre fiecare din noi, cu scopul imbunatatirii starii de sanatate a populatiei”, a declarat conf. dr. Geza Molnar, presedintele Societatii Romane de Epidemiologie.
In prima zi a Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie 2014, cu ocazia Zilei Europene de Informare despre Antibiotice, va fi organizat cursul pre-conferinta ”Testarea sensibilitatii la antibiotice: bazele teoretice si metode de testare in laboratorul de microbiologie”.
Mai multe detalii legate de inscrierea la eveniment regasiti pe: www.srm.ro
Despre Societatea Romana de Microbiologie
Infiintata in 1952, Societatea Romana de Microbiologie (SRM) este una dintre cele mai vechi societati medicale stiintifice din tara noastra. SRM este formata din medici, biologi, biochimisti, cercetatori din institute de specialitate si alti specialisti cu studii universitare care isi desfasoara activitatea profesionala in domeniul microbiologiei sau in domenii conexe.
Scopul Societatii Romane de Microbiologie consta in crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru toti specialistii din domeniul microbiologiei, in vederea ridicarii nivelului profesional si stiintific al scolii romanesti de medicina de microbiologie si a imbunatatirii continue a cercetarii si practicii microbiologice. In acest sens, elaboreaza si actualizeaza permanent programele privind formarea specialistilor in domeniul microbiologiei.
Despre Societatea Romana de Epidemiologie
Societatea Romana de Epidemiologie (SRE) este o organizatie profesionala cu caracter stiintific si educational, cu reprezentare nationala, care urmareste implementarea, la valoarea si utilitatea sa reala a activitatii medicale specifice de epidemiologie. In egala masura, SRE incurajeaza cresterea nivelul de educatie medicala continua in randul medicilor epidemiologi, precum si a altor profesionisti implicati in managementul bolilor infectioase.
Totodata, Societatea Romana de Epidemiologie ofera consiliere si consultanta in domeniile supravegherii epidemiologice, prevenirea si combaterea bolilor transmisibile si netransmisibile, in sprijinirea legislativa si organizatorica a cresterii autoritatii decizionale a medicilor epidemiologi, precum si a unitatilor medicale cu activitate specifica in domeniul epidemiologiei.
Sursa: PaginaMedicala.ro